Stát kvůli vymáhání pohledávky navrhl na Setuzu exekuci.

Stát kvůli vymáhání pohledávky navrhl na Setuzu exekuci. | foto: MF DNES

Majitelé Setuzy nabídli státu za smír 850 milionů

  • 3
Majitelé společnosti Setuza nabídli státu 850 milionů korun za urovnání všech vzájemných sporů. V nich jde o pohledávku o nominální hodnotě přes čtyři miliardy korun, kterou vůči firmě uplatňuje stát prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Stát kvůli vymáhání pohledávky navrhl na Setuzu exekuci, kterou v polovině listopadu soud vyhlásil. - více zde

Vedení Setuzy vychází z toho, že při pohledávka se z České konsolidační agentury na PGRLF převáděla zhruba 465 milionů korun. Minimální cena, kterou PGRLF požadoval ve výběrovém řízení, pak byla 650 milionů korun.

Nabídku v rámci výběrového řízení podaly tři zájemci a nabídky se podle zástupců Setuzy pohybovaly mezi 730 a 815 miliony korun.

"Současná nabídka tak výrazně převyšuje nejvyšší možné plnění, které stát mohl doposud za spornou pohledávku získat," uvedla Setuza v tiskovém prohlášení.

Podle ministerstva zemědělství je ale suma nedostatečná. Pohledávka je mnohem vyšší, řekla ČTK mluvčí resortu Táňa Králová.

"V rámci nabízené transakce jsme připraveni garantovat, že Setuza nebude v budoucnosti požadovat na státu žádná plnění. A to ani v případě, že soudy uznají platnost tzv. Nemethovy pohledávky, jejíž část Setuza v minulosti vůči státem uplatňované pohledávce PGRLF započetla,“ uvedl zástupce majoritního vlastníka Setuzy Zdeněk Šmejkal.

Podle předsedy představenstva podniku Františka Janů je nabídka na samé hranici ekonomické únosnosti. Podnik by se musel zadlužit na velmi dlouhé období. Pokračování exekuce ovšem vede ke zhoršování ekonomické situace společnosti a hrozí tak vznikem velkých a nevratných škod, dodal Janů.