Tomáš Pitr

Tomáš Pitr | foto: Dan Materna, MAFRA

Majitel se zbavuje části firmy Marila po Pitrovi

  • 0
Výroba kávy Standard se zřejmě přesune pod křídla nového majitele. Divizi Kávy a pečiva ve firmě Marila Balírny, která dříve patřila podnikateli Tomáši Pitrovi a Jiřímu Syrovátkovi, totiž zřejmě koupí polská společnost MOKATE, známá značkou čajů Dukat. Marilu nyní vlastnila slovenská skupina Arca Capital.

Dcera polské skupiny MOKATE požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o povolení fúze, zjistila dnes ČTK z úřední desky ÚOHS.

Káva z Marily Balírny patří mezi nejprodávanější značky na českém trhu. Podnik vyrábí kromě kávy i cukrovinky a balené vody Ondrášovka a Šaratice.

Za Marilu loni firma Lyor, což je součást skupiny Arca Capital, podle některých médií zaplatila půl miliardy až miliardu korun.

Nový majitel ale získá jen oblast kávových produktů a cukrářského pečiva. Skupina MOKATE patří v Polsku mezi přední výrobce kapučín a čajů. V Česku v minulosti koupila zlínský závod Dukat a společnost Timex.

Arca Capital, významná slovenská investiční skupina, v Česku dosud koupila například část telekomunikační firmy GiTy nebo společnost Natura. V poslední době se často mluví o tom, že by mohla prodat internetový obchodní dům Kasa.cz.

,