Majetní lidé přijdou o sociální dávky

  • 63
Člověk, který se vypraví žádat stát o sociální dávky, bude v dohledné době potřebovat kromě potvrzení o příjmu i soupis majetku. Ministři práce a financí předloží vládě záměr, aby museli ti, kdo se ucházejí o sociální dávky (například příspěvek na bydlení či dopravu), prokazovat, jak velký mají majetek.

"V této zemi se bohužel odehrávají absurdní situace, kdy vlastník vily na Hanspaulce dostává příspěvek na bydlení a další sociální dávky. Přinese si potvrzení, že má tak nízké příjmy, že na dávky dosáhne, a na majetek se ho nikdo neptá. Tady stát přichází o miliardy. Jednou z částí reformy státních financí bude povinnost prokazovat majetek," řekl úředník ministerstva financí, který pracuje na reformě sociálního systému.

"Zatím jsme se nedohodli na konkrétních detailech. Například na tom, jak velký majetek už by zavíral dveře k sociálním dávkám. Rozhodně však nechci vyvolávat paniku v běžných rodinách, které mají domek či auto," řekl ministr práce Zdeněk Škromach.

Povinnost prokázat při žádosti o sociální dávky majetek je běžnou praxí ve většině států Evropské unie. Návrh, který se momentálně připravuje na ministerstvech práce a financí, počítá s tím, že by žadatelé o dávky přiznávali nejen nemovitosti, ale i auta, šperky či umělecká díla.

Pro to, aby tento záměr skutečně splnil svůj cíl a ušetřil státnímu rozpočtu několik miliard korun, je nutné, aby bylo prokazování majetku co nejjednodušší. Přiznání by bylo čestným prohlášením. Stát by měl právo namátkově majetkové poměry kontrolovat. Pokud by objevil, že člověk vlastnictví některých věcí nepřiznal, mohl by ho zažalovat za podvod.

Nemovitosti se dají kontrolovat na katastrálním úřadu, vlastnictví auta podle záznamů v jejich registrech. Při žádosti o sociální dávky se posuzují majetkové poměry celé rodiny, takže přepsat auto či dům na manželku nepřinese žádnou výhodu.

Pro uvedení tohoto nápadu do života je nutné změnit řadu zákonů. Vláda projedná začátkem prosince návrh reformy veřejných financí, v němž budou i tato majetková přiznání. Když ho schválí, dostanou ministři práce a financí za úkol připravit právě tyto konkrétní zákony. Pokud majetková přiznání pro příjemce sociálních dávek projdou parlamentem, mohla by začít platit už od roku 2004.

Státní pokladna vyplatí příští rok na sociálních dávkách 45 miliard korun. V této sumě není započtena nemocenská, důchody a podpory v nezaměstnanosti, jejichž příjemci - stejně jako ti, kdo dostávají přídavky na děti - by majetek prokazoval nemuseli.