Zemědělci protestují, že výkupní ceny nepokrývají náklady na produkci. Ilustrační foto

Zemědělci protestují, že výkupní ceny nepokrývají náklady na produkci. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Madetě hrozí zavření závodu. Mlékaři s ní bojují o ceny, omezili dodávky mléka

  • 53
Mlékaři z družstva Jih chtějí více peněz za mléko, které dodávají největší české mlékárně Madeta. O zdražení si "řekli" důrazným způsobem - denně dodají firmě o 200 tisíc litrů mléka méně. Madeta varuje, že pokud se jí rychle nepodaří výpadek nahradit, hrozí některým závodům uzavření.

Mlékárenský gigant nyní od družstva vykupuje mléko zhruba za 6,20 Kč za litr. Podle zemědělců však výkupní ceny nepokrývají náklady na produkci, které se pohybují okolo 8 Kč za litr.

"Vše pod osm korun je pro nás prodělečná cena, pokud tedy nezasáhne stát," uvedl místopředseda družstva Jih Zdeněk Houška. Podle předsedy Zemědělského svazu České republiky Miroslava Jirovského by se měly současné výkupní ceny pohybovat mezi 7,60 až 7,80 Kč za litr.

"Osm korun je velmi vysoko. Situace na trhu navíc není taková, aby mohla cena mléka vzrůst třeba o korunu," reaguje mluvčí Madety Barbora Daňková.

Přebytečné mléko se odveze do Klatov a do Německa

Méně mléka začne Madeta dostávat od 1. dubna tohoto roku. Vzhledem k dlouhodobému vyjednávání s mlékárnou se jedná o konečné rozhodnutí, zdůrazňuje Houška. Mléko, které dosud dostávala Madeta, plánují zemědělci prodávat Mlékárně Klatovy a závodu v německém Goldsteinu.

Do letošního března mělo družstvo s Madetou smlouvu na dodávku 520 tisíc litrů mléka denně. To je téměř polovina celkového množství, které mlékárna denně zpracuje. "Zbylých 320 tisíc litrů denně budou farmáři nadále dodávat," doplňuje Houška.

Madeta utrpí

"Je to velmi nepříjemná zpráva, která bude mít na naši činnost negativní vliv," komentuje Daňková. Mléko bude chybět především závodům v Táboře, Českých Budějovicích nebo Prachaticích.

Daňková nevylučuje ani možnost, že bude Madeta donucena jeden ze závodů zavřít. Najít okamžitě nového dodavatele bude složité, protože jsou dodávky mléka smluvně vázané. "Co se týče cen mléka, tak je máme navíc na trhu nejvyšší," dodává Daňková.

Spory mezi zemědělci a mlékárnou o výkupní cenu se vyostřily v roce 2009. Madeta musela kvůli konkurenci a klesající poptávce snížit ceny až o třicet procent. Zároveň se bránila, že nebude od farmářů nakupovat mléko za vyšší cenu, než jej prodá.

Prosincovou nabídku Madety, že zvýší ceny z 6,22 na 7 Kč za litr, jihočeští zemědělci nepřijali.


Měny

Kalkulačky

Střední školy

Termíny

Vláda

Zaměstnání

Nepřehlédněte