Šéf M&M reality Petr Morcinek

Šéf M&M reality Petr Morcinek | foto: M&M Reality

Skupina Arca získá polovinu společnosti M&M Reality, spojení posvětil ÚOHS

  • 2
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil spojení česko-slovenské finanční skupiny Arca Investments s největší tuzemskou realitní kanceláří M&M Reality. Arca získá 47,5 procenta akcií firmy a v budoucnu by jí měla pomoci s expanzí na Slovensko a do Rakouska. Skupina se však potýká s finančními problémy, na Slovensku získala ochranu před věřiteli.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se ve zjednodušeném řízení zabýval majetkovým vstupem společnosti Arca do holdingu M&M Reality od 11. srpna. Informaci o povolení potvrdili portálu iDNES.cz šéf realitky Petr Morcinek a mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné.

Morcinek byl dlouhodobě jediným akcionářem firmy. Letos v lednu podle svých slov nabídl pět procent akcií makléřům M&M Reality, ze zbylých 95 procent pak polovinu získá finanční skupina. Cenu transakce nechtěla žádná ze stran komentovat. 

Arca se však v současnosti potýká s finančními problémy. Na začátku června pronikly na veřejnost informace, že se je finanční skupina v prodlení se splátkami směnek svým investorům. Na Slovensku pak využila tamního zákona ke zmírnění dopadů pandemie na firmy a požádala o dočasnou soudní ochranu před věřiteli. Získala ji začátkem července, čas pod ochranou hodlá využít k přípravě plánu na reorganizaci společnosti a uspokojení nároků věřitelů.  

Morcinek připouští, že nynější situace společnosti Arca může probíhající spojení ohrozit. „Bude záležet, zda splní všechny dohody,“ říká. Fúze však podle něj nebyla jen o penězích. Arca má společnosti M&M Reality pomoci s expanzí do zahraničí, developerskými aktivitami a působením v oblasti hypotečních úvěrů a pojištění.