Bang & Olufsen

Bang & Olufsen | foto: Bang & Olufsen

Luxusní technika Bang&Olufsen zaměstná stovky lidí

  • 14
Jediná zahraniční pobočka výrobce luxusní audiovizuální techniky, společnosti Bang & Olufsen, se rozšiřuje. Ve čtvrtek spustila výrobu v továrně za 480 milionů korun v průmyslové zóně Kopřivnice-Vlčovice.

Firma začala v Česku vyrábět na podzim roku 2004 v pronajatých prostorách Tatry Kopřivnice. Zároveň ale začala stavět i novou halu, kterou ve čtvrtek otevřela.

"Nechtěli jsme vybudovat zahraniční pobočku, ve které by se výrobky jen kompletovaly. Našim cílem bylo postavit skutečně špičkový podnik s vlastním vývojem. Vybírali jsme proto dlouho a pečlivě, než jsme se rozhodli naši jedinou zahraniční filiálku umístit právě do České republiky," říká Michael Jensen, generální ředitel závodu Kopřivnice.

Bang & Olufsen zároveň oznámila, že v Česku vybuduje i svoje technologické centrum. V tom najde práci dalších 70 lidi, hlavně vysokoškoláků. Společnost do něj investuje 62,5 milionu korun.

Centrum, ve kterém bude firma vyvíjet špičkové audio, video i telekomunikační přístroje, se má otevřít v dubnu a bude spolupracovat i s Vědecko-technologickým parkem v Ostravě-Porubě.

"Díky této investici u nás najdou práci špičkoví konstruktéři a další absolventi univerzity, kteří tu zatím jen obtížně hledají odpovídající uplatnění, a často proto z regionu odcházejí," uvedl ředitel parku Jaromír Dudek.

Společnost Bang & Olufsen vznikla v roce 1925 v dánském městě Struer. Vyrábí televizory, audiosystémy, reproduktory, telefony, medicínské a multimediální produkty. Zaměstnává přes 2 400 lidí a svoje produkty prodává v 60 zemích světa, uvedl CzechInvest.

,