Lepenkové krabice zaměstnají desítky lidí

  • 4
Průmyslová zóna v Olomouci - Holici má nový závod na výroby obalů z vlnité lepenky. Ve středu ho slavnostně otevřela společnost Kappa Packaging z Nizozemska. Investice za více než 330 milionů korun vytvoří přes 50 nových pracovních míst, uvedla agentura CzechInvest.

"Hlavními faktory pro rozhodování o založení nového závodu byly: poloha v centru střední Evropy, know-how a schopnosti původních zaměstnanců zdejšího závodu Kappa Empack a v neposlední řadě podpora vládních organizací a zástupců místní samosprávy," říká Zdeněk Suchitra, ředitel olomouckého závodu Kappa Packaging.

Olomoucký kraj patří s více než dvanáctiprocentní nezaměstnaností k nejpostiženějším regionům v Česku, připomíná šéf CzechInvestu Radomil Novák. Proto je závod pro oblast tak důležitý. Kromě 50 pracovních míst, která vznikají díky novému závodu, budou moci dodavatelské firmy zaměstnat dalších asi padesát lidí, říká Novák.

S přípravnými pracemi se začalo už ve druhé polovině roku 2003, s vlastní stavbou o rok později. Podnik už v koncem loňského roku zahájil zkušební výrobu. Z celkem padesáti nových zaměstnanců už v něm práci od počátku roku našlo dvacet.

V celé České republice má firma pět závodů s roční výrobní kapacitou 200 milionů metrů čtverečních vlnité lepenky a 60 tisíc tun papíru. Zaměstnává v nich celkem 514 lidí, uvedl CzechInvest.

Kappa Packaging se sídlem v Nizozemí má zastoupení v 18 evropských zemích.