Víno

Víno - Víno | foto: Profimedia.cz

Lázeňští hosté se léčí vínem jako ve starém Římě

Je to lákavá nabídka. Pobýt si týden v lázních v podhorském prostředí obce Čeladná v Beskydech a k tomu dostat za úkol kromě relaxace a dodržování speciálně přizpůsobeného jídelníčku dvakrát denně popíjet dvě deci suchého červeného vína. Ne však vína ledajakého.

Vína, do nějž podle typu onemocnění, které lázeňského hosta trápí, odborník na gemmoterapii - tedy léčbu výtažky z pupenů - namíchá extrakt z pupenů vybraných druhů rostlin.

Bohdan Matwikov ze společnosti Eubeskyd, která čeladenské gemmolázně provozuje, se zabývá výrobou těchto výtažků již šest let. Až do loňska se specializoval na výrobu kapek a sirupů, před rokem objevil nový způsob, jak rostlinné extrakty podávat pacientům.

"Už když člověk požívá kapky, navozuje mu to psychicky pocit nemoci. Popíjení vína psychiku vylepšuje," míní gemmoterapeut. Jak připomíná, víno navíc obsahuje polyfenoly a další účinné látky, které pomáhají omlazovat organismus.

Lázeňští hosté popíjejí nejčastěji odrůdu Cabernet Sauvignon z jižních zemí - Argentiny nebo Chile. "Jsou velice vyzrálá a obsahují přiměřené množství přírodního cukru," říká Bohdan Matwikov. Víno podle něj rozšiřuje cévy a navozuje příjemný pocit relaxace, je ideálním médiem pro přenos účinných látek z léčivého extraktu získaného z pupenů.

"Víno a extrakty z pupenů? Může to být zajímavá kombinace," přemýšlí Alexandra Fiedlerová, lékařka zabývající se celostní medicínou. Gemmoterapie patří mezi metody, které dlouhodobě u svých pacientů aplikuje. "Pupeny jsou zárodky života. Obsahují antioxidanty, enzymy a životadárnou energii," říká lékařka.

Do gemmo-lázní v Čeladné přijíždějí lidé s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, zažívacími obtížemi nebo problémy s pohybovým ústrojím. "Přijíždějí lidé s roztroušenou sklerózou. A po absolvování několika pobytů pociťují ve své nemoci zlepšení," líčí Bohdan Matwikov.

"U vážných nemocí působí gemmoterapie pravděpodobně především jako podpůrná léčba. Pokud vývoj choroby zbrzdí nebo zastaví, je to výborné," míní Alexandra Fiedlerová. Kromě pravidelného popíjení vína postupují pacienti elektroléčbu. Ta má uvést do rovnováhy systém sympatických a parasympatických proudů v těle. Lékař dle diagnózy stanoví druh selektivních proudů, počet a délku jejich aplikací.

"Pacientům s cukrovkou, kteří mívají nedokrvené dolní končetiny, jsou aktivovány parasympatické proudy - krevní oběh se jejich vlivem posílí," říká Bohdan Matwikov.

"Je to velmi příjemné," popisuje svoji zkušenosti s tímto druhem léčby Jitka Houbová z Prahy. Lázeňský pobyt na Čeladné absolvovala třikrát, zvláště kvůli úpravě jídelníčku, a jak potvrzuje, její zdravotní stav se po konzultaci s dietologem a nastavením takzvané optimální stravy zlepšil. Ačkoli v době, kdy v lázních pobývala, ještě neměli pacienti k dispozici léčbu vínem, sama by se jí nebránila. "Jsem pro všechny alternativy. Člověk by se měl o své tělo zajímat komplexně," říká žena.

Za den strávený v gemmo-lázních s ubytováním a všemi procedurami zaplatí zájemci jedenáct set korun. "Je to hodně. Kvůli nižší ceně bychom museli také snížit komfort ubytování a služeb. A to nechceme," podotýká Bohdan Matwikov."Každému z našich hostů nakombinujeme osobní program na tělo. Včetně vinného režimu," zdůrazňuje.

V nabídce gemmo-lázní je okolo sto padesáti druhů extraktů z pupenů rostlin. "Gemmoterapie není novinka. Používali ji už ve starověkém Římě," upozorňuje Bohdan Matwikov.