Orientaci motoristů má pomoci značka kvality.

Orientaci motoristů má pomoci značka kvality. | foto: Ústav paliv a maziv

Kvalitní benzinky dostanou pečeť

  • 6
Kde nakoupit kvalitní pohonné hmoty? A kterým benzinkám se raději vyhnout? Rozhodování by měla od ledna příštího roku řidičům usnadnit Pečeť kvality. Označení čerpacích stanic s kvalitním benzinem či naftou bude udělovat Ústav paliv a maziv.

Úroveň beninek se může podle ústavu lišit velmi zásadním způsobem.

"Směsi „normálních“ paliv s různými nestandardními složkami mohou dokonce vážně poškodit motor automobilu," varuje ústav.

Použití benzinu s nižším oktanovým číslem může vést ke snížení výkonu, způsobit korozi motoru či vést k vyšší spotřebě. Podobně působí i nafta s vysokým obsahem síry.

Ústav návrhem reagoval na výzvu ministra průmyslu Milana Urbana. V první polovině roku totiž Česká obchodní inspekce provedla kontroly u českých benzinek. Jejím sítem neprošla asi desetina. - více zde

Ministr Urban původně s regulací nijak nepospíchal s tím, že problém vyřeší trh sám. Vyzval proto výrobce i distributory, aby se dobrovolně zapojili do centrálního systému v rámci kterého se kvalita pravidelně kontroluje. - více zde

"V reakci na výzvu ministra vypracoval Ústav paliv a maziv nabídku systému komplexního monitoringu kvality pohonných hmot," uvádí společnost v tiskovém prohlášení.

S nekvalitními palivy se nicméně nakonec rozhodla bojovat i vláda. Počátkem října připravila zákon, který má riziko koupě nekvalitního paliva snížit. - více zde

V nejbližší době by se do systému měla zapojit Benzina. Ta má v Česku největší síť čerpacích stanic. Provozuje jich asi tři stovky.

,