Stromy nedaleko Mezní louky.

Stromy nedaleko Mezní louky. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Vlastníci lesů chtějí kompenzace za kůrovce, jde o téměř šest miliard

  • 53
Nestátní vlastníci potřebují od státu alespoň 5,8 miliardy korun jako kompenzaci za loňské nízké ceny dříví. V úterý to na tiskové konferenci uvedli zástupci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR.

Ti také dodali, že jinak nezvládnou obnovovat les po kůrovcové kalamitě a těžit dříví. Skutečnou kompenzaci poklesu cen dříví vyčíslili na 11,4 miliardy korun při zpracovaném objemu dříví 14,6 milionu metrů krychlových u nestátních vlastníků.

Ceny dříví se v ČR v důsledku dlouhodobé kůrovcové kalamity snížily pod výrobní náklady. Stát zpětně vyplácí vlastníkům peníze, aby měli dostatek financí na udržování lesních porostů a jejich obnovu po kalamitě.

Kůrovec loni tolik neřádil, proto se nekácí jako dřív a cena dřeva roste

V první výzvě od října 2017 do konce roku 2018 vyplatil stát 2,7 miliardy korun. Následně snížil sazby, aby se dostalo i na státní vlastníky - tedy na Lesy ČR. Za rok 2019 bylo nárokováno 5,3 miliardy Kč, alokace činila čtyři miliardy Kč. Za tento rok ještě nejsou žádosti zpracované, podle SVOL jich stát zvládl zúřadovat k začátku roku zhruba dvě třetiny. Lesy ČR vlastní přibližně polovinu českých lesů.

Místopředseda sdružení Stanislav Janský uvedl, že z východu republiky se kalamita přesouvá na západ. „Bohužel kůrovcová kalamita postihne vlastníky lesa i v letošním roce,“ dodal. Za loňský rok odhaduje SVOL těžby dříví v ČR o objemu 33 milionů metrů krychlových, naprostá většina z toho byla nahodilá kvůli kůrovci.

Návrat k normálnímu stavu kvůli přemnoženému kůrovci v českých lesích nebude možný dalších tři až pět let, řekl na přelomu roku ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD. Lýkožrouti loni podle ministra napadli 25 až 30 milionů metrů krychlových dříví, podobně jako předloni, zpracovatelé ho podle něj zvládli vytěžit mezi 22 až 25 miliony metrů krychlových. Ministerstvo podle něj bude letos chtít najít pro vlastníky lesa sedm miliard na kompenzaci snížených cen dříví. Loni vyplatil na této dotaci zhruba stejně, na všech podporách rekordních deset miliard korun.

,