Krátké zprávy ČTK

- České dráhy zastavily prodej jízdenek přes platební karty České dráhy zastavují od 1.září prodej jízdenek z automatů prostřednictvím platebních karet. Podle Petra Šťáhlavského z Českých drah je důvodem používání velkého množství falešných platebních karet, jejichž majitelé způsobovali dráze únik tržeb.

Majitelé platebních karet, kteří dosud nevyčerpali celou jejich hodnotu, se podle Šťáhlavského mohou obrátit na železniční stanice vybavené prodejními automaty a uplatnit zde svou reklamaci. Cestujícím pak bude vrácena odpovídající hodnota platební karty, kterou nemohli plně využít.
"Jako kompenzace za ztrátu ekonomických výhod platebních karet (sleva 10 procent) je do stacionárních prodejních automatů jízdenek na stanicích postupně zaváděn zvýhodněný tarif jízdného pro tarifní pásma až do 80 km," dodal Šťáhlavský. Zároveň České dráhy hledají cestu ke zkvalitnění ochrany platebních karet před jejich zneužíváním.

Telecom rozšířuje službu předplacených karet
SPT Telecom od 10.září rozšiřuje službu předplacených karet pro telefonování se zahraničím CzechMate. Až dosud byly karty určeny pro telefonování z České republiky do zahraničí. Nově budou moci čeští turisté pomocí v korunách zaplacených karet telefonovat z vybraných zemí do České republiky. Předplacená telefonní karta v hodnotě 500, 750 nebo 1000 korun má na zadní straně seznam bezplatných telefonních čísel. Po vytočení telefonního čísla služby, zadání bezpečnostního kódu a volaného čísla se uživatel dozví kolik bodů mu na kartě zbývá a kolik minut může zhruba na dané číslo protelefonovat.
Od 10.září budou moci zákazníci do České republiky telefonovat z Rakouska, Belgie, Německa, Británie, Řecka, Maďarska, Itálie, Polska, Španělska a USA. V listopadu přibude Austrálie, Kanada, Francie, Japonsko a Slovensko.
Ve srovnání se službou Czech Direct, která umožňuje telefonování do České republiky ze zahraničí za korunový účet volaného, je Czech Mate levnější. Zatímco za tříminutový telefonát ve špičce pomocí Czech Direct zaplatí volající z Rakouska, Polska nebo Německa přibližně 110 korun, prostřednictvím CzechMate hovor vyjde na 59 korun. Telefonování z USA ve špičce je pomocí nové služby levnější o 21 procent a provolané tři minuty vyjdou na 132 korun.
Běžné tarify Telecomu při telefonování do zahraničí ve špičce jsou přibližně o 18 procent nižší než spojení z příslušné země prostřednictvím služby CzechMate.