Denně natočím asi tři st půllitrů, v sezoně zhruba tisíc, říká čerstvý král výčepních

Denně natočím asi tři st půllitrů, v sezoně zhruba tisíc, říká čerstvý král výčepních | foto: MF DNES

Král výčepních: Hlavně sleduji bublinky v pěně

  • 1
Léta praxe a poctivá práce. Tak vysvětluje svůj úspěch Tomáš Huss ze Znojma, který na mezinárodních veletrzích Salima v Brně získal titul Král výčepních 2006. "Nejdůležitější je dobrá pěna. Člověk musí hlavně sledovat bublinky v pěně," prozradil tajemství dokonalého půllitru.

Hospodským chtěl být pětatřicetiletý Huss od malička, k vysněné práci se ale dostal těsně před třicítkou. Před šesti lety otevřel ve Vranově u Znojma vlastní hospodu, kde se začal učit. Nyní si další podnik pronajímá přímo ve Znojmě. "Denně natočím asi 300 půllitrů, v sezoně jich je ale i tisíc," řekl.

Huss podniká napůl se svým bratrem, jednovaječným dvojčetem. Ten v soutěži skončil jednadvacátý. "Ladislav je o hodinu a půl starší, při soutěži ale nedodržel moje pokyny," zlobí se mistr pípy. Po pondělním neúspěchu prý bratrovi udělí několik lekcí. "Jak mu to nepůjde, dám mu přečíst diplom," směje se.

Dokument, který Hussa pasuje na krále výčepních, bude možná viset ve vranovské hospodě. Že by se ale kvůli němu hrnuli noví zákazníci, si nemyslí. "K nám chodí hlavně štamgasti, a ti z toho samozřejmě mají radost," uvedl. Oslavy titulu propuknou v pátek.

Nový český král výčepních toho sám moc nevypije. "Když nejsem v práci, často řídím a to by se tlouklo," vysvětluje. Zatímco jeho rukama projdou týdně tisícovky půllitrů, svůj týdenní limit odhaduje na tři. "Pivo mi ale strašně chutná," rychle dodává.

,