Kraje zdražují byty rychleji než Praha

  • 17
Za byty se v České republice platí čím dál víc. Jejich ceny rostou průměrně až o dvacet procent. Kolik jsou ale Češi ochotni zaplatit se liší region od regionu. Jasné je jedno, v hlavních metropolích Česka - Praze a Brně - ceny rostou pomaleji než v ostatních krajských městech.

Vyplývá to ze společného projektu vydavatelství MAFRA a Institutu regionálních informací (IRI).

Zcela zvláštním trhem je pražský trh s byty. Od listopadu do února tu ceny bytů rostly. Poté ale došlo k výraznému zlomu a ceny padly pod listopadovou úroveň, kdy růst začal.

Ti, kteří doufají v ještě hlubší pokles, se ho ale nejspíš nedočkají. Z výzkumu IRI vyplývá, že ceny pražských bytů už o moc hlouběji neklesnou a průměrně za celé pololetí i v hlavním městě byty podraží, i když ne tak výrazně jako v ostatních městech. Podobně je na tom i brněnský trh s byty, kde ceny rostou ve srovnání s ostatními městy jen pozvolna.

České byty zdražují rychleji než moravské
Projekt sleduje vývoj cen v 335 městech České republiky. Z nich nejrychleji rostou ceny ve větších centrech. Příkladem je Hradec Králové, Beroun a Karlovými Vary.

Na páté příčce je moravská metropole a teprve 17. místo obsadilo další moravské město - Zlín. Tyto příklady ilustrují další trend, ke kterému výzkum IRI dospěl: české byty zdražují více než byty moravské.

O výzkumu

- průběžný výzkum 
- hlavní uzávěrka 15. 11.
- další výsledky měsíčně

Nejžádanější, a tedy nejvíc zdražující,  jsou byty ve Středočeském kraji s dobrým napojením na Prahu. Příkladem je Beroun, kde je cena už na 2/3 průměrné pražské ceny.

V posledních výsledcích se zatím neprojevil vstup Česka do Evropské unie, ale očekává se, že připojení k EU se odrazí hlavně na cenách pražských bytů a ve městech s dobrým dopravním napojením na větší centra.

Nájemné se vyvíjí podobně
Podobně jako ceny bytů se vyvíjelo i tržní nájemné. Protože regulované nájemné není možné zvýšit  bez souhlasu nájemce, rozdíl mezi regulovanými a tržními cenami se prohlubují.

I když absolutně je nejvyšší rozdíl v Praze, procentuálně jsou největší rozdíly v cenově nadprůměrných krajských městech a v menších obcích a městech v jejich zázemí a v zázemí Prahy.

Poslední výsledky ukazují, že trh se staršími byty nevykazuje tendenci k zastavení růstu (popř. k poklesu), ale dá se předpokládat nárůst cen zhruba ve stejné míře jako v roce 2003. Aktuální hodnoty cen bytů a nájemného, komentáře a analýzy najdete každý týden na stránkách cenybytu.idnes.cz.

Regiony podle dynamiky růstu cen bytů

1. Praha
2. obce a města v blízkosti Prahy s dobrým dopravním napojením
3. obce a města s dobrým dopravním napojením (dálnice, čtyřproudové silnice)
4. větší (krajská, bývalá okresní) města s problematickým dopravním napojením
5. zbytek republiky