Korýši z Číny nesmí na český stůl

Až do odvolání by se stoly českých labužníků neměl dostat ani kousek krevety z Číny, Vietnamu nebo Pákistánu. Státní veterinární správa totiž zakázala dovoz korýšů z těchto zemí, protože se v mase vyskytuje antibiotikum chloramfenikol. Veterinární správy mohou dovoz povolit jen u zásilek, který byly odbaveny před 6. únorem.

"Pokud by bylo pohraniční veterinární kontrolou zjištěno nedodržení podmínek, příslušná veterinární správa dovoz nepovolí," uvedla Státní veterinární správa.

Podle ministerstva zemědělství se prověřují všechny příchozí zásilky z těchto zemí od 18. ledna. Obsah především těžkých kovů se kontroluje také u dodávek rybího a králičího masa.

K zákazu, který 31. ledna schválila Evropská komise se kromě České republiky přidalo také Maďarsko. Tamní ministerstvo zemědělství zakázalo s okamžitou platností dovoz čínských potravin a krmiv živočišného původu.

Zákaz se však nevztahuje na výrobky z ryb, které se loví na širém moři a zpracovávají na lodích. I u nich ale platí podmínka, že zpracované ryby musejí být na lodích i baleny a hned vyvezeny.

,