Peníze, koruna, kurzy měn

Peníze, koruna, kurzy měn | foto: Profimedia.cz

Koruna posílila na nový rekord 25,83 Kč za euro

  • 69
Koruna hned v úvodu dnešního obchodování posílila na nový rekord 25,90 korun za euro. Během dopoledne hodnotu stále vylepšovala a před jedenáctou hodinou dosáhla nového maxima - 25,83 korun za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna podle analytiků reaguje na vyšší prosincovou inflaci a na dnešní výsledky zahraničního obchodu za listopad, které překonaly očekávání trhu.

"Vedle domácích faktorů je pro korunu příznivé i vnější prostředí. Středoevropským měnám se dařilo odolávat negativnímu vlivu světových trhů. Dnešní růst akcií v Evropě je ale strhává s sebou. I odtud tedy přichází motivace k růstu," řekl analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Dolar po včerejším ne příliš výrazném posílení zůstává na 1,4675 USD/EUR. Po příznivých zprávách ohledně možného snižování daní a komentáři zástupce Fedu Pooleho, který tlumil obavy z recese, dolar posílil, avšak dnes se kurz stabilizuje.

Česká měna už ve středu po zveřejnění výsledků prosincové inflace posílila pod hranici 26 korun za euro a 17,65 Kč/USD. U obou hlavních světových měn se tak přiblížila k historickému maximu.