Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Koruna kvůli Řecku oslabila na čtyřměsíční minima. K dolaru je nad 20 Kč

  • 82
Koruna oslabila na čtyřměsíční minima. K dolaru prolomila hranici dvaceti korun a klesla na 20,02. Proti euru ztratila 19 haléřů na 25,61 Kč za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria.cz. Koruna oslabuje kvůli strachu investorů z dalšího vývoje v Řecku. Obávají se zejména odklonu země od úsporných opatření.

Kurz koruny se nad 20 Kč za dolar dostal krátce po třetí hodině odpoledne. Nposledy tuto hranici prolomil v polovině ledna.

Kurzovní lístek

  • 1 EUR 25,51 Kč
  • 1 GBP 31,88 Kč
  • 1 HRK 3,38 Kč
  • 1 USD 19,86 Kč

"Na finančních trzích přetrvává negativní sentiment. Nastal poté, co se potvrdilo, že Řecko směřuje k dalším volbám, tím rostou i rizika, že posílí extremisté a že se země nevrátí na cestu, kterou nastolila v rámci druhého balíku pomoci. To je klíčová negativní zpráva, na kterou reagují středoevropské měny, jež oslabují k euru, a je to vidět i na eurodolaru," řekl iDNES.cz analytik Patria.cz Tomáš Vlk.

Euro je podle něj na podobné zprávy vždy citlivé a oslabuje, a když oslabí i k dolaru, je jasné, že koruna k dolaru bude oslabovat ještě víc.

Další vývoj bude podle Vlka záviset na tom, jakou náladu budou mít investoři na hlavních finančních trzích. "Momentálně je negativní, protože převažují zprávy z Řecka. A i když je možné, že jiné zprávy sentiment změní, příštích pár dní bude převládat tendence k oslabování koruny k dolaru i euru v řádu desetníků," dodal analytik Patria.cz.