Protest klientů Union banky

Protest klientů Union banky - Pořadatelé čtou dopis, který zaslali všem poslancům parlamentu. (31. březen 2004) | foto: iDNES.cz

Konkurzní správkyně Unionky přišla o místo

  • 5
Žena, která už dva roky řídí rozprodej miliardových majetků zkrachovalé ostravské Union Banky, přišla o místo. Vrchní soud v Olomouci odvolal konkurzní správkyni Michaelu Huserovou z funkce za chyby, jichž se při vedení konkurzu dopouštěla.

"Důvodem, který soud shledal jako velmi závažný, bylo, že správkyně zpeněžovala majetek, který nebyl zapsán do soupisu konkurzní podstaty, založeného v konkurzním spise,“ vysvětlil mluvčí Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Tímto způsobem Huserová prodávala například vybavení celních pracovišť, mobilní telefony a další techniku, ale pohledávky za některými firmami. Správkyně sice o prodejích informovala jak věřitelský výbor, tak konkurzní soud, přesto ale tím, že prodávané věci nebyly zapsány v seznamu konkurzní podstaty, pochybila. 

Soudce ostravského Krajského soudu Rostislav Krhut, který na konkurz Union Banky dohlíží, byl s dosavadní prací Huserové v Union Bance spokojen. "K prodeji majetku nezapsaného na seznamu docházelo v době, kdy správkyně tento seznam ještě dopracovávala. Tehdy nebylo vhodné s prodeji otálet. O prodejích jsem věděl jak já, tak věřitelský výbor. Rozhodnutí Vrchního soudu ovšem budu respektovat," říká soudce Krhut.

Ten odhaduje, že nového správce konkurzní podstaty v Union Bance jmenuje zhruba do dvou týdnů. „Do té doby bude funkci vykonávat paní Huserová,“ řekl.

Pro samotnou správkyni bylo podle jejího mluvčího Oldřicha Babického rozhodnutí Vrchního soudu, o němž se dověděla včera, překvapivé a nesouhlasí s ním. "Michaela Huserová využije všechny dostupné opravné prostředky proti rozhodnutí Vrchního soudu. Ve svém postupu nespatřuje pochybení a proti rozhodnutí podá dovolání k Nejvyššímu soudu a ústavní stížnost," uvedl Babický.

Vrchní soud o odvolání Huserové rozhodl na základě žaloby Romana Světlého, který zastupuje jednu z klientek banky. Světlý měl vůči práci Huserové také celou řadu dalších výhrad, které ale jak Krajský, tak Vrchní soud považují za neodůvodněné. Správkyně dokonce nedávno vyhrála u Krajského soudu v Ostravě proti Světlému soudní spor na ochranu osobnosti, takže se jí Světlý musí omluvit.

Konkurz Union Banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem u nás. Pětasedmdesáti tisícům klientů už banka vyplatila dvacet procent jejich pohledávek a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun. Výnos z konkurzu by měl být podle předběžných odhadů vyšší než třicet procent, což by bylo zatím zdaleka nejvíc, kolik věřitelé zkrachovalých bank u nás dostali.