(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Soud zamítl stížnost firmy proti pokutě za koninu v mletém hovězím mase

  • 10
Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost potravinářské společnosti Bidfood Czech Republic, která dostala pokutu 600 tisíc korun za nedeklarovanou koninu v předsmažených hovězích burgerech. Odebrala ji od jiného dodavatele, přesto ji Státní veterinární správa pokutovala jako firmu, která klamavě označený výrobek dále distribuovala.

Státní veterinární správa (SVS) pokutovala kromě dodavatele masa také distribuční společnost Bidfood (dříve Bidvest), zjistila ČTK z úřední desky. Sankci dvakrát přezkoumával Městský soud v Praze. Poprvé rozhodnutí SVS zrušil. Nařídil, aby znovu zvážila, zda není naplněn takzvaný liberační důvod. 

Ten by společnost zprostil od objektivní odpovědnosti, což by znamenalo odpustit Bidfoodu pokutu. Firma totiž tvrdila, že tento druh podvodu nemohla předvídat a že předem vynaložila veškeré úsilí, které bylo možné požadovat. Těžko prý mohla preventivně testovat v laboratořích veškeré produkty na přítomnost jiné DNA, než jakou deklaruje složení výrobku.

SVS ale uložila pokutu i napodruhé, zdůraznila například to, že každý provozovatel podniku odpovídá za svou fázi potravinového řetězce. Společnost Bidfood sice nebyla výrobcem, ale uváděla zboží do oběhu. Rozhodnutí poté potvrdil i Městský soud v Praze.

„Firma možnost falšování masa nepředjímala,“ tvrdí soud

Liberační důvod by podle městského soudu existoval jen v případě, kdyby firma měla předem zavedeny mechanismy pro ověření skutečného složení distribuovaných výrobků a kdyby její preventivní opatření přesahovala povinnosti plynoucí přímo ze zákona.

„Takové mechanismy však žalobkyně, jak sama uvádí, v minulosti zavedeny neměla, neboť možnost falšování masa vůbec nepředjímala, testování jednotlivých výrobků považovala v praxi za téměř nemožné a příliš nákladné (s ohledem na několik tisíc druhů výrobků, které distribuuje, a na neuzavřený výčet živočichů, jejichž masem mohly být výrobky kontaminovány),“ stojí v rozhodnutí Městského soudu v Praze.

Aféra s nedeklarovaným koňským masem zasáhla na začátku roku 2013 prakticky celou Evropu. Konina se objevila v různých výrobcích z mletého hovězího masa, zdraví spotřebitelů to neohrozilo. 

Státní veterinární správa pokutovala také společnost Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku, která měla zaplatit 2,28 milionu korun. Na trh uváděla koňské maso označené jako hovězí. Její kasační stížnost zamítl NSS v roce 2017. Firma v minulosti uvedla, že se cítí být obětí irského dodavatele, manipulaci s masem popírala.