Mobilní Komerční banka

Mobilní Komerční banka | foto: Komerční banka

Komerční banka otevře další „přenosné“ pobočky

  • 43
Na parkovišti u ústecké Hypernovy vyrostla nová Komerční banka. Je přenosná, zabere jen pár parkovacích míst a kdykoliv si ji mohou její majitelé odvézt a přeložit jinam.

"Letos hodláme otevřít dalších pět až šest bankovních kiosků," oznámil včera na setkání s novináři šéf Komerční banky Laurent Gouttard.

Kiosky fungují jako normální banka. Mají svou otevírací dobu, zaměstnance, dají se tam koupit všechny běžné bankovní produkty a mají i bankomat. Jejich výhodou je, že mohou stát blízko obchodních center nebo na místech, kde se nedá postavit kamenná budova. Navíc je jejich postavení a provoz daleko levnější.

Banka za dva týdny
Se skládacími bankami z ocele a skla přišla poprvé mateřská Société Générale před třemi lety v Rumunsku. Zahájila tam kartáčový nálet, během krátké doby potřebovala otevřít stovky poboček.

"Ne vždy máte možnost získat hezké budovy, šlo hlavně o čas," popsal Goutard. Další skládací banky má francouzská banka v Egyptě.

"Kiosky jsou původně řešením pro rozvíjející se trhy, ale proč je nezkusit i v České republice nebo přímo ve Francii," podotkl Goutard.

Na přelomu února a března bude banka otevírat další skládací pobočku v Králově Dvoře na Berounsku. "Přemýšlíme i o tom, že některé postavíme u vysokých škol," dodal.

Vzhledem k tomu, že postavit takovou banku (po předchozím získání různých povolení) trvá dva týdny a rozebrat ji zabere dokonce jen týden, viděl by Laurent Goutard možné uplatnění i v sezonně zalidněných místech ve Francii.

"Proč je nepostavit v létě v Bretani a na Riviéře u pláží a v zimě pak v Alpách?" navrhl. Bezpečnost je podle banky zajištěna i ve skládací pobočce.

"Ochrana objektu je na úrovni standardní pobočky. Jednotlivé díly kiosku jsou spojeny v jeden celek, který je pevně kotven do terénu," popsala mluvčí banky Romana Ondrůšková.

Komerční banka i touto cestou hodlá letos zvednout počet poboček z nynějších 387 na 400. U větších poboček hodlá rozšířit otevírací hodiny.

Jako druhá "nejlidnatější" po České spořitelně nedávno otevřela další telefonní centrálu. Tentokrát ve Zlíně, ta první je v Liberci.

Celá bankovní skupina má 2,5 milionu klientů, ale jen 1,56 milionu z nich má přímo účet u Komerční banky. Ti ostatní mají hypotéku u Modré Pyramidy nebo leasing u Essoxu či spoří v penzijních fondech jiné bankovní služby. A právě těm bude nové služby nabízet zlínské telefonní centrum.