Ilustrační fotografie - Kočárek, dítě, kojenec

Ilustrační fotografie - Kočárek, dítě, kojenec | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Sorry, maminko, error!

  • 88
Inspirován gestem premiéra Nečase, který se omluvil za stokorunové zvýšení daně z příjmů, bych chtěl poděkovat novopečeným maminkám za jejich příspěvek na snížení státního dluhu v letošním roce. Děkuji. Dvaasedmdesát milionů korun je na dvaačtyřicet tisíc matek skutečně velmi štědrý příspěvek.

Tuším, některé z vás to překvapuje. Přece oranžové i jiné hlavy z billboardů slibovaly, že se mateřská opět zvýší. Ano, to se stalo. Ale stala se i chyba. V zákoně schváleném před parlamentními volbami se ztratil jeden z měsíců - červen. Ten v doplatku mateřské, která vám teď chodí na účty, nehledejte. V průměru jde zhruba o 1 800 korun, odhaduje správa sociálního zabezpečení. Ale u některých může jít i o více než pět tisíc (trojnásobné díky).

Úředníci tomu říkají "technická chyba" a ukazují prstem na navrhující lidovecké poslance a právníky (sněmovní, senátní, vládní a ty na ministerstvu práce), kterým to uteklo. Petr Šimerka, tehdy úřadující ministr práce a sociálních věcí ve Fischerově úřednické vládě a nyní stejně jako předtím náměstek pro legislativu (tedy i zákony), už na to musí být snad zvyklý. Jiná díra v zákoně a její lepení v zákoně o sociálním pojištění málem připravila stát o stovky miliard.

Matky přišly až o 5 500 korun mateřské, kvůli chybě v zákoně

Omluvte ho, milé dárkyně, náměstek není sám, komu se to v úřadu stává. Přes pět tisíc studentů soukromých vysokých škol přišlo na rok o ubytovací stipendia. Podle ministerstva školství za to mohou opět ti zatrolení poslanci, kteří v zákoně odkazovali na jeho neexistující část. I vám, studenti, patří díky za 53 milionů korun. Na ministerstvu financí zase dolepili daňový řád, jehož současné znění mimo jiné hrozí jiným velkým průšvihem. Zaplacení daní jde nyní bezbolestně odložit o měsíce i roky.

Milé maminky, pokud se náhodou cítíte jako nedobrovolné dárkyně, mám asi jen špatné zprávy.

Peníze jsou ve státní kase a už se z ní nevrátí

Zpětně, stejně jako studenti, nedostanete nic. To máte návrh novely zákona, připomínkování, vládu, Sněmovnu, Senát, prezidenta, úpravu softwaru na sociálce. Jak nám řekla jedna z úřednic znalá poměrů: "To by se stihlo nejdřív v polovině příštího roku." Upřímně: je vás málo a kočárek není traktor, kterým se dá zablokovat dálnice.

Konkrétního viníka nehledejte. Co s tím, že vadný přílepek k zákonu přidal tehdejší Výbor pro sociální politiku v čele s předsedou Škromachem, pěti místopředsedy a dalšími sedmnácti členy? Možnost libovolně navrhovat změny zákonů jednotlivými poslanci vede k zaplevelení českého právního řádu, jak o tom mluvil při otevření nové Sněmovny prezident.

Sociální zákony navíc soukromý byznys a jeho lobby obvykle nezajímají. I proto procházejí v této oblasti takové zmetky.

Kdo z právníků a úředníků ho z titulu své funkce zkoumal, se (pravděpodobně) nedozvíte. Neodpovědnost a anonymita jsou důležitým principem fungování minimálně u části veřejné správy. Vždyť by jinak přišel trest, nebo nedej bože by někdo přišel o práci! Třeba se to s chystaným propouštěním změní.