Už na začátku května v Kolíně změnili systém směn a neprodloužili smlouvy 150 pracovníkům.

Už na začátku května v Kolíně změnili systém směn a neprodloužili smlouvy 150 pracovníkům.

Kolínská TPCA nabízí dobrovolný odchod 250 zaměstnancům. Prodeje padají

  • 182
Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech se potýká s propadem prodejů. Poté, co přesunula část pracovníků na Slovensko a dalším neprodloužila smlouvy, teď nabídla zaměstnancům program dobrovolných odchodů.

Podle firmy prochází evropský automobilový trh těžkým obdobím a loňský propad se bude opakovat i letos. TPCA negativně postihl hlavně malý zájem o její auta v jižních státech Evropy.

Už na začátku května v Kolíně změnili systém směn a neprodloužili smlouvy 150 pracovníkům se smlouvami na dobu určitou. Celkem 200 zaměstnanců navíc využilo možnosti náhradní práce v sesterském závodě PSA ve slovenské Trnavě a u českých dodavatelů (více čtěte zde).

"TPCA dnes k těmto opatřením otevřelo i program dobrovolných odchodů. Této možnosti může využít 250 zaměstnanců, kteří získají odstupné, jehož výše bude závislá na době odpracované ve firmě," uvedl tiskový mluvčí TPCA Radek Kňava.

"Musíme reagovat na situaci na trhu," řekl prezident společnosti TPCA Satoši Tačihara. Podle něj firma velmi oceňuje dosavadní práci svých lidí, a proto volí systém dobrovolných odchodů s odstupným nad úrovní požadovanou českou legislativou.

Na konci května firma zaměstnávala 2 800 lidí.