Loni zavedený systém příspěvků na ubytování se školy nechystají měnit. Ilustrační foto

Loni zavedený systém příspěvků na ubytování se školy nechystají měnit. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Koleje podraží až o stokoruny

  • 131
Až bude studentka Kateřina z FHS UK poprvé platit za letošní ubytování na koleji, bude muset do formuláře napsat částku o něco vyšší než v uplynulém školním roce. Cena bydlení pro jednoho člověka na dvoulůžkovém pokoji na koleji Větrník, kde je ubytovaná, letos stoupne z 1880 na 2037 korun měsíčně.

Hlouběji do kapes budou muset sáhnout i tisíce dalších studentů v Praze a v Brně, kam se s koncem prázdnin sjíždí nejvíce vysokoškoláků v Česku.

Zatímco v Brně zdražení představuje několik desítek korun, na pražských kolejích Karlovy univerzity a ČVUT činí i několik stokorun.

Ceny u některých kolejí, jako je například Houšťka, však naopak klesly. Za původní cenu o ně byl nižší zájem, uvedl kancléř UK Václav Hájek. I na kolejích v Liberci ubytování zlevnilo. "Je to díky úspoře ve vytápění, protože jsme přešli na plynové topení," vysvětlil ředitel tamních kolejí a menz Zdeněk Kračmar.

Beze změn letos zůstávají ceny na kolejích v Olomouci, Ústí nad Labem a Ostravě. Jejich šéfové to často zdůvodňují tím, že čekají až na to, jak se po Novém roce budou vyvíjet ceny vody a energií. "Pak bychom museli uvažovat o určité úpravě cen," říkají.

Místo koleje podnájem
Rostoucí náklady na bydlení, ale i nové přerozdělování dotací, kdy příspěvek na bydlení nedostávají koleje, ale přímo studenti, se stále více odráží v tom, že mnozí studenti si pronajímají byty na volném trhu.

"Mám tu více soukromí a člověk si ve svém bydlení připadá už mnohem nezávislejší než na koleji, i když tu platím víc," říká student Jan z Filozofické fakulty UK.

Podobnou zkušenost mají i studenti z Brna. Na tamních kolejích platí pravidlo, že studenti prvních ročníků dostávají koleje téměř automaticky, bez ohledu na vzdálenost bydliště od místa školy.

Na studenty starších ročníků, pokud nemají vynikající prospěch, se už však nedostává, a tak si musí hledat podnájmy. "Škola má ale na svých stránkách dost odkazů na ubytování v soukromí. Navíc ceny kolejí a podnájmů jsou takřka shodné," říká jeden ze studentů.

Loni zavedený systém příspěvků na ubytování se školy nechystají měnit. Například Karlova univerzita vyplácela svým studentům 638 korun měsíčně. "Tato pravidla by se neměla radikálně měnit. Nově vyplácená částka pochopitelně souvisí s počtem studentů, kteří o tuto dávku požádají," uvedl kancléř Hájek.

Na příspěvek nemají nárok například studenti, kteří bydlí ve stejném městě, jako je sídlo školy, nebo v jejím blízkém okolí či studují svůj druhý obor.