Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Klaus stvrdil nižší podporu stavebního spoření, bude poloviční

  • 9
Stavební spoření nebude už tak výhodné jako dosud. Prezident Václav Klaus podepsal novelu omezující státní podporu tohoto typu spoření. Státní podpora tak klesne na polovinu, a to i za letošní rok. Jde o poslední ze čtyř úsporných zákonů vlády, které mají ulevit napjatému státnímu rozpočtu.

Informaci potvrdil prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Lidé, kteří mají doma takzvané staré smlouvy (podepsané nejpozději v roce 2003), dostanou nyní za rok 2010 maximálně 2 250 korun namísto původně nasmlouvaných 4 500 Kč. Držitelé nových smluv dostanou maximálně 1 500 Kč namísto původně dohodnutých tří tisíc.

Čtvrt milionu šťastlivců stihlo získat plnou podporu stavebního spoření

ČSSD se ale změna podmínek dohodnutých v minulosti nelíbí a chystá stížnost k Ústavnímu soudu.

Klausův podpis ale pomůže státnímu rozpočtu, který musí omezovat své výdaje, aby Česko za pár let neřešilo podobné problémy jako má Řecko, Portugalsko či Španělsko.

V pondělí prezident podepsal tři úsporné zákony, které omezují státní výdaje a mají napomoci tomu, aby rozpočtový deficit klesl v příštím roce na 4,8 procenta HDP (z letošních 5,3 procenta).

Stavební spoření zůstane i po škrtech atraktivní, nejvýnosnější v okolí

Dnešní podpis plán na snižování výdajů dále podpoří. Loni stát na podporu stavebního spoření vydal přes 13 miliard korun a za letošní pololetí více než 11 miliard. V příštím roce by měl díky změnám ušetřit na dotacích zhruba šest miliard.

graf - Výdaje na podporu stavebního spoření