Fotoaparát, fotograf

Fotoaparát, fotograf - Fotograf | foto: Profimedia.cz

Klasické fotoaparáty vyklízejí pole digitálům

  • 5
Digitální věk pomalu vytlačuje staré a tradiční výrobky a nahrazuje je moderními. Nyní došlo i na klasické fotoaparáty. S jejich prodejem končí největší britský obchodní řetězec, kterému v Česku patří Electroworld. Byla to ho "citová záležitost", komentoval rozhodnutí marketingový Bryan Magrath.

"Tyto fotoaparáty byly prvním výrobkem, který jsme vůbec prodávali a filmové materiály byly součástí našeho života po několik desetiletí," řekl Magrath pro BBC. "Rozhodli jsme ale že právě teď je ten správný čas s 35milimetrovými fotoaparáty skončit."

V roce 1989 dosáhl v Británii prodej klasických přístrojů svého vrcholu, když se jich prodalo 2,9 milionu, teď se ale tento trh stává čím dál víc okrajovou záležitostí. Lidé dávají v čím dál větší míře přednost digitálům a tento rok na jeden klasický fotoaparát připadlo 15 digitálních, dodal portál BBC.

Firma nicméně bude dál prodávat "klasiku" na svých pobočkách na letištích, kde profesionální fotografové často hledají tyto výrobky v bezcelních obchodech.

V českých obchodech se sice ještě fotoaparáty na film koupit dají, ale zřejmě jejich prodej brzy skončí i tady.

"Klasické fotoaparáty sice ještě nabízíme ve velmi úzkém sortimentu, nicméně jejich prodej velmi výrazně poklesl. Důvodem proč je ještě prodáváme je, že zejména starší lidé se bojí nové digitální techniky a i nadále vyžadují staré klasické fotoaparáty na film," vysvětlil šéf Electroworldu Jiří Řízek s tím, že podle jeho odhadu zmizí z pultů během příštího roku.

Klasické přístroje by měly zmizet i z pultů českých prodejen, a to zřejmě během příštího roku, uvedl šéf Electroworldu Jiří Řízek.

Klasické fotoaparáty nejsou první "obětí" digitálního věku. V listopadu řetězec Dixons skončil i s prodejem klasických videorekordérů. Ty z trhu vytlačily DVD přehrávače a rekordéry. - více zde

,