Problematický z celé ulice je podle sousedů jen tento dům. Doručovatelka se do něj bojí vstoupit.

Problematický z celé ulice je podle sousedů jen tento dům. Doručovatelka se do něj bojí vstoupit. | foto: Lukáš BíbaiDNES.cz

Když se doručovatelka bojí, dopisů se nedočkáte

  • 99
Jitka Plecitá pracuje jako podnikatelka. Dostává desítky dopisů, faktur či výpisů z bank. Už tři týdny ale na svou poštu čeká marně. Doručovatelka se do domu v pražských Nuslích bojí chodit. Podnikatelka nemůže dopisy dohledat ani na své poště.

Vše začalo zhruba před měsícem, kdy Plecitá našla ve schránce oznámení, že z hygienických důvodů bude muset pošta doručování přerušit, pokud se podmínky nezmění. Doručovatelka si stěžovala, že dům je nebezpečný, scházejí se v něm feťáci, a že zde dokonce byla napadena.

Dům v Nuslích

Pošta může odmítnout doručovat na adresy, které jsou podle ní nevyhovující.

"Obecně mají doručovatelé právo odmítnout takové adresy. Příkladem může být situace, když jsou vypuštěni psi na zahradě. Kdo chce doručit poštu, má také umožnit doručovateli přístup ke schránce," říká mluvčí pošty Dita Václavíková.

"Je to dům, který obývají feťáci, doručovatelka tam občas překračovala lidi, kteří si tam vařili drogy," uvedla Václavíková o případu Jitky Plecité. Doručovatelka se tam podle ní chodit bojí.

Dům v Nuslích

"Nájemníci na ni dokonce čekali před domem, aby jim předala důchody," uvedla Václavíková. Pošta údajně začala spolupracovat i s místní policií, která posílila hlídky. Na policii ale tuto informaci nikdo nepotvrdil.

Jste spokojeni se zpravodajstvím iDNES.cz? Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa
Na místo se vypravil i fotograf iDNES.cz. "Ulice je celkem normální. Problematický je ten dům. Žádné feťáky jsem neviděl, kolem domu ale posedávalo pár bezdomovců. Místní tu budovu označovali za ´dům hrůzy´".

Kolem půl desáté se objevila i poštovní doručovatelka. Dům minula bez povšimnutí. Jestli ale kvůli tomu, že nikdo nedostal žádnou poštu, nebo měla jiný důvod, nesdělila. "Nemůžu s vámi mluvit, obraťte se na tiskovou mluvčí," řekla pouze.

Jak na ztracené dopisy
Podle Václavíkové pošta přes všechny potíže dosud k žádným omezením nepřistoupila a na adresu doručuje dál. Podnikatelka Plecitá se nicméně rozhodla, že si dopisy nechá posílat na poštu. Tam si je chodí pravidelně vyzvedávat, spokojena ovšem není.

Dům v Nuslích

"Za čtrnáct dnů mi přišly tři dopisy. Chybí mi výpisy z banky i faktury," řekla Plecitá iDNES.cz a odmítla tvrzení pošty, že pouze nepochopila systém a poštu si nevyzvedává.

Dům v Nuslích

"Chodím tam obden," tvrdí. "Nevím, co mám dělat. Pobíhám mezi poštou na Pankráci a naší spádovou poštou, nikdo ale o dopisech nic neví," říká.

Podle mluvčí nezbývá nic jiného, než si oficiálně stěžovat. "Musí se obrátit na konkrétní poštu a službu reklamovat. Stížnost je prošetřena a do třiceti dnů stěžovatel obdrží konkrétní odpověď na svůj problém. Vnitřní represe je v tomto ohledu poměrně přísná."

Setkali jste se s problémy při doručování dopisů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 30. října 2007. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 2150

NE
NE 515