Rapid Spaceback

Rapid Spaceback | foto: iDNES, iDNES.cz

Češi opouštějí malá auta. Každé čtvrté auto je nižší střední třída

  • 69
Prodeje aut v Česku v říjnu klesly o necelá čtyři procenta, přesto český trh zaznamenal druhý nejlepší říjnový výsledek za posledních deset let. Říjnové statistiky o počtu registrací potvrdily letošní trend: Češi při nákupu nových aut čím dál častěji dávají přednost vozům nižší střední třídy na úkor malých aut.

Ještě loni bylo každé čtvrté auto prodané v Česku z kategorie malých, tedy například velikosti Fabie. Meziročně ale jejich prodeje za prvních deset měsíců spadly o více než deset tisíc, jejich podíl klesl v říjnu už dokonce pod 18 procent.

Nejvíce se nyní prodávají auta nižší střední třídy. Tedy kategorie, ve které hoří současně i největší spor o to, jaká auta do ní mají být zařazena. Segmentu kraluje Škoda Rapid, která Fabií přetahuje o post druhého nejprodávanějšího vozu v Česku. Druhý je Volkswagen Golf, třetí Hyundai i30. Hyundai přitom dlouhodobě upozorňuje, že Rapid nemá v nižší střední třídě co dělat. Například i v Německu je Rapid ve statistikách veden jako malé auto. Škoda si ale na svém zařazení trvá.

Nejprodávanější vozy nižší střední třídy v Česku
Škoda Rapid6865
Volkswagen Golf3955
Hyundai i303789
Kia ceed 2465
Peugeot 3081951
počty registrací 1-10/2013, zdroj: SDA

Marketingová bitva Škody a Hyundai vyvrcholila v září srovnávací reklamou, kdy Hyundai umístil škodovky pro porovnání do svých autosalónů. Zatímco v září Škoda dosáhla rekordního podílu na trhu, v říjnu registrace klesly o desetinu. Hyundai sice vzrostl, na post tuzemské dvojky to ale nestačilo: o něco více aut v říjnu prodal Volkswagen.

Přesun zákazníků do větších aut má jednoduché vysvětlení: jejich ceny výrazně klesly a za cenu malých se dnes prodává o třídu vyšší vůz. Navíc právě v tomto segmentu zuří největší cenová válka na trhu.

Prodeje aut v říjnu podle statistik klesly o necelá čtyři procenta. Podle šéfa Sdružení dovozců automobilů jde ale i tak o dobrý výsledek. "Loňský říjen byl extrémně silný, jde o druhý nejlepší říjnový výsledek za posledních deset let," podotkl Pavel Tunkl.

Celoroční pokles ale relativně dobrý podzim zřejmě už nevyrovná. Za celý rok se letos u nás prodalo o více než sedm procent aut méně, než před rokem. Daří se naopak ostatním typům vozidel: registrace nových autobusů nebo nákladních vozidel letos za celý rok stoupají.  


Témata: malé auto