Karlovarský suchar

Karlovarský suchar | foto: Karlovarská pekárna Phobos

Karlovarský suchar ochrání Evropská unie

  • 4
Karlovarský suchar se stane osmým českým výrobkem, který získá ochranu Evropské unie. Proti celoevropské registraci nevznesl během půlroční lhůty, která vypršela v úterý, nikdo námitky. Podobně je chráněn třeba italský sýr Mozzarella, řecký Feta, šampaňské nebo Parmská šunka.

Karlovarský suchar se v lázeňském městě a jeho okolí vyrábí stejným postupem už desítky let. Spolu se známými kulatými oplatkami patří k nejslavnějším místním výrobkům.

Tradiční pečivo, které je často součástí dietních jídelníčků, má typickou a nezaměnitelnou chuť - součástí těsta je totiž karlovarská vřídelní voda a také vřídelní sůl.

Suchar je už osmým českým chráněným výrobkem. První tři registrace získalo Česko ve chvíli, kdy do Unie vstoupilo. Zápis budějovického piva, budějovického měšťanského varu a českobudějovického piva si totiž Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě.

Během uplynulých měsíců pak ochranu získaly ještě další tři české výrobky - štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel.

Letos komise bude rozhodovat, zda ochrannou známku udělí mariánskolázeňským oplatkám, pardubickému perníku, nošovickému kysanému zelí nebo třeba třeboňskému kaprovi.

Systém označování tradičních výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992.

Ne vždy je ale jednoduché místní názvy chránit. Desítky sporů po celém světě vede se se střídavými úspěchy například Budějovický Budvar. - více zde

Chráněné české značky:

Chráněné zeměpisné označení
Budějovické pivo - Asociace producentů budějovického piva
Budějovický měšťanský var - Budějovický Budvar
Českobudějovické pivo - Budějovický měšťanský pivovar
Hořické trubičky - Pravé hořické trubičky
Štramberské uši

Chráněné označení původu
Žatecký chmel - Svaz pěstitelů chmele
Pohořelický kapr - Rybníkářství Pohořelice

, ,