Karlovarský hotel Thermal je na prodej

  • 6
Karlovarské lázeňské sanatorium Thermal, ve kterém už za tři týdny začne devětatřicátý ročník tradičního mezinárodního filmového festivalu, bude mít zřejmě ještě letos soukromého majitele. Vláda odstartovala na prodej hotelu veřejnou soutěž.

Hlavním kritériem bude nabízená cena. Ta by měla podle odhadů přesáhnout sto milionů korun.

Koupit nejznámější sanatorium v největších českých lázních podle rozhodnutí vlády nebude moci každý investor, ale pouze ten, kdo má zkušenosti z hotelnictví. Další podmínkou privatizace pak je, že nový majitel bude muset garantovat každoroční konání červencového filmového festivalu a pokračování lázeňského provozu.

Zájem o Thermal už projevili dva první zájemci - česko-slovenská investiční skupina Penta a ryze tuzemské uskupení Cimex Koncern podnikatele Petra Lukeše.

"O zájmu obou skupin vím. Penta provozuje lázně v Jáchymově a má tak dostatečnou zkušenost v oboru, Cimex pak prostřednictvím společnosti Orea vládne největší české hotelové síti," komentoval rozhodnutí šéf karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška.

"Oba jsou to potenciálně zajímaví investoři pro hotel. Předpokládám, že by dokázali přinést nutné investice a využít hotel tak, aby byl celoročním kongresovým centrem. Pak by se mnohem rychleji vracely peníze do úprav, které jsou nezbytné i pro festivalové klání."

Zájem o hotel potvrdil za Pentu už před časem její šéf a spolumajitel Marek Dospiva, za Cimex, jehož majitel Petr Lukeš žije dlouhodobě v USA, jeho nejvýše postavený manažer Martin Pinl.

Nutné investice pro rozvoj zázemí festivalu odhaduje Bartoška na několik milionů korun. Celkem však Thermal, aby se stal špičkovým čtyřhvězdičkovým hotelem, potřebuje podle odhadů jeho manažerů asi 150 milionů korun.


Další zájemce kromě Penty a Cimexu se zatím podle Bartošky neobjevil, některé zdroje tvrdí, že by se soutěže mohli zúčastnit i ruští majitelé velkých karlovarských nemovitostí.

Na privatizaci se chce podílet i město
Zájem o účast na privatizaci projevilo i město Karlovy Vary. Thermal je totiž podle radních jedním z klíčových míst v Karlových Varech, a to nejen během konání filmového festivalu.

Radní proto zaslali premiérovi Vladimíru Špidlovi dopis, podle kterého by se město na privatizaci rádo podílelo, uvedla agentura ČTK.

Primátor Zdeněk Roubínek doufá, že privatizace hotelu dopadne pro Karlovy Vary lépe, než Becherovky. Z té totiž podle Roubínka město žádné výhody nemělo.

Thermal se 440 lůžky měl v roce 2002 tržby 180 milionů a sedmimilionovou ztrátu.