Kabinet zrušil jednotný postup při prodeji distribučních firem

- Zahraniční elektrárenské a plynárenské společnosti, které mají významné podíly v tuzemských distributorech energií a chtějí dokoupit rozhodující státní balíky akcií, nakonec zřejmě zůstanou ve velké většině případů nevyslyšeny. Vláda totiž zrušila rok starou koncepci privatizace, která počítala s jednotným prodejem státních podílů strategickým partnerům prostřednictvím renomovaných cizích poradců.

"Je možné, že distribuční firmy budou privatizovány různými metodami," řekl místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík s tím, že některé podniky možná skončí v rukou elektrárenské firmy ČEZ nebo monopolního dovozce plynu Transgas. "U nás totiž vznikla neobvyklá situace, kdy je distribuce oddělena od výroby. Podobná situace je snad jen v Maďarsku," dodal Mertlík.

Stát nyní ovládá majoritu ve všech plynárenských firmách a s výjimkou Pražské energetiky má kontrolu i nad distributory elektřiny. V některých firmách získal většinu v poslední době - bránil se proti zahraničním společnostem, které své pozice mohutně posilovaly nákupem hlasovacích práv k 34procentním balíkům akcií ve vlastnictví měst a obcí.

Přehodnocení metody prodeje distributorů je ze strany státu posledním krokem k zamezení divoké privatizace. "Ano, tomu jsme chtěli zabránit," sdělil Mertlík.

Kdy budou první distributoři prodáni a jakou formou, neuvedl. "Počkejte si do září, kdy bude vláda projednávat postup privatizace odvětví," uvedl.