Kabinet schválil náčrt reformy penzí

  • 74
Vláda se shodla pouze na obecných cílech reformy penzí. Původně měl kabinet jednat o podrobnějších principech penzijní reformy, jejichž součástí je i přechod na takzvaný švédský model. Nakonec ministři schválili jen obecné znění, které bude podle nich přijatelné i pro zástupce opozice.

Budoucí důchodový systém by měl být výkonnější, spravedlivější a finančně udržitelný. Měl by více reagovat na proměnlivé potřeby společnosti a jednotlivců, zvýšit spořivost lidí a zároveň poskytovat budoucím penzistům jistý a přiměřený příjem.

Prostřednictvím fiktivních individuálních účtů by měl nový systém umožnit lidem kontrolovat, kolik do systému za celý život vložili.

Penze by byly nadále financovány průběžně, měl by však více zohledňovat skutečné vklady pojištěnců, což by se odrazilo na výši jejich důchodů. Podle ministerstva práce a sociálních věcí tak bude omezeno dnešní nadměrné přerozdělování směrem k lidem s nízkými příjmy, ale solidarita mezi generacemi zůstane zachována.

Nárok na starobní důchod by pojištěnci vznikl při dosažení minimální věkové hranice, pokud však na jeho účtu bude částka garantující vyplácení penze aspoň ve výši 1,2 násobku životního minima. Pokud nebude mít člověk naspořeno dost, bude muset pracovat déle.

Premiér Vladimír Špidla má o konkrétní podobě nových pravidel výpočtu penzí dále jednat s předsedy všech parlamentních stran. "Společně s ministrem práce a sociálních věcí Škromachem předložíme návrh dalšího postupu," uvedl Špidla.

Předsedové koaličních a opozičních stran se kvůli reformě sešli poprvé koncem ledna, zatím se jejich představy na konkrétní podobu nového důchodového systému liší. Schválené cíle by podle Škromacha měly být podkladem pro další jednání lídrů všech politických stran.

,