Jiříka z Poděbrad připomene mince

Roku 1452 se Jiří z Poděbrad ujal funkce správce českých zemí. Pětistépadesáté výročí jeho nástupu k moci, u které se - později jako český král - udržel až do své smrti roku 1471, připomíná Česká národní banka vydáním pamětní stříbrné dvousetkorunové mince ve dvojím provedení ražby.

V obou případech jsou na lícní straně mince dva gotické kolčí štíty. Přes štít pánů z Kunštátu a Poděbrad je zprava položen štít s českým lvem. V řádku pod štíty je nápis ČESKÁ REPUBLIKA a pod ním ve dvou řádcích označení nominální hodnoty mince.

Na rubové straně je hlavním motivem portrét Jiřího z Poděbrad doplněný nápisem JIŘÍ Z PODĚBRAD ZEMSKÝ SPRÁVCE 1452-2002. Autor mince - akademický sochař Michal Vitanovský - vzal v potaz historické prameny, které panovníka, jenž se pokoušel o sjednocení Evropy, líčí jako člověka silné postavy.

Obě provedení pamětní mince se od sebe liší v povrchové úpravě a v provedení hrany. U běžné kvality je mincovní pole i reliéf leštěn stejně, u mincí proof je mincovní pole vyleštěno do vysokého lesku a reliéf je matován.

Mince v běžném i proofovém provedení jsou ze stejné slitiny obsahující 900 dílů stříbra a 100 dílů mědi. Hrubá hmotnost mincí je 13 g, průměr 31 mm a síla 2,20 mm.

Česká národní banka vydala 24. dubna 2002 dvousekorunovou pamětní minci k nástupu Jiřího z Poděbrad do funkce zemského správce.

Česká národní banka vydala 24. dubna 2002 dvousekorunovou pamětní minci k nástupu Jiřího z Poděbrad do funkce zemského správce.