Jiří Žežulka, nový šéf finanční správy na Slovensku

Jiří Žežulka, nový šéf finanční správy na Slovensku | foto: František Vlček, MAFRA

Slovenská finanční správa má nového šéfa. Funkce se ujal český rodák

  • 0
Prezidentem slovenské finanční správy se stal Jiří Žežulka. Rodák z České republiky vedl krátce v minulosti i české Generální finanční ředitelství. Žežulka prohlásil, že ve vedení slovenské instituce, jež zahrnuje daňové i celní úřady, dojde k personálním změnám.

„Úkoly - primárně zlepšení efektivity výběru daní. Druhý cíl, který mám, je zlepšení pověsti finanční správy. Úkoly to nejsou snadné, na druhou stranu finanční správa má kvalitní lidi,“ řekl Žežulka. Dodal, že ne každému z vedení finanční správy důvěřuje a že k některým personálním změnám dojde brzy.

Žežulka na Slovensku uspěl ve výběrovém řízení, ve kterém dostal nejlepší hodnocení z více než desítky zájemců. Do veřejné správy se vrátil po pěti letech v soukromém sektoru.

„Jsem rád, že z výběrového řízení vzešel silný kandidát. Je velmi důležité, aby finanční správa měla pověst spravedlivé instituce. Věřím, že s novým prezidentem finanční správy přichází posun kupředu,“ řekl slovenský ministr financí Eduard Heger.

Od nového šéfa finanční správy očekává Heger omezení úniků na dani z přidané hodnoty. „Tam leží stovky milionů eur, které potřebujeme do rozpočtu,“ řekl ministr.

Finanční správa na Slovensku se v září dostala do pozornosti médií kvůli tomu, že bývalého šéfa jejího kriminálního úřadu Ľudovíta Makóa policie obvinila z několika trestných činů včetně vydírání. Makó, který byl z řídící pozice ve finanční správě odvolán letos v červnu, podle slovenských médií pomáhal zločineckému gangu. S policií Makó následně spolupracoval a byl také propuštěn z vazby.

Žežulka vystudoval Českou zemědělskou univerzitu, v české daňové správě působil od roku 2002. Od roku 2011 vedl na Generálním finančním ředitelství odbor řízení rizik a od roku 2014 byl zástupcem generálního ředitele. Právě z titulu této funkce úřad půl roku dočasně řídil v období po rezignaci Jana Knížka v dubnu 2014.