Japonci prý už nedřou v práci, ale na golfu

  • 1
Většina lidí si představuje japonského zaměstnance jako mimořádně horlivého a pracovitého jedince. Japonský dělník nestávkuje a nejeví zájem o dlouhou dovolenou. Platí to zřejmě pro firmy Toyota i Sony, ale ve zbytku japonských podniků je produktivita práce velmi nízká.

Zaměstnanci tráví pracovní čas hlavně debatami o golfu, tvrdí James Kondo z tokijské pobočky konzultační firmy McKinsey.

Jen minimum japonských firem by uspělo v mezinárodním měřítku, většina z nich není produktivní ani na národní úrovni. Toyota a Sony jsou výjimky, řekl Kondo stanici BBC.

Navzdory radám konzultantů ale japonské podniky nadbytečné zaměstnance nepropouštějí. Naopak jim platí vysoké mzdy za bezvýznamný pracovní výkon.

"Je tu mnoho ředitelů, jejichž jedinou pracovní náplní je sedět v kanceláři," tvrdí Kenja Watanabe.

Watanabe pracoval v Japonsku i v zahraničí, ale nízká produktivita Japonců ho neustále ohromuje.

Z oficiálních statistik vyplývá, že produktivita práce japonského dělníka je ve srovnání s americkým až o čtyřicet procent nižší. Japonec nemá šanci uspět ani ve srovnání s Francouzi nebo Němci.

Finanční ředitel firmy ASM, která vyrábí polovodiče, Hitoši Miura, však nabádá, aby lidé nesoudili Japonce jen podle debat v konferenčních sálech.

"Setkávám se tam s bankéři a 90 procent z nich hovoří o golfu. Profesionální informace možná padne až v posledních deseti minutách rozhovoru. Skutečné obchodní debaty se vedou na golfovém hřišti," vysvětluje Miura.

Chmurná fakta o nízké produktivitě práce znepokojují japonskou opozici, která volá po radikální změně. O reformách se často zmiňuje i premiér Džuničiró Koizumi. Jenomže japonská ekonomika po dlouhých 15 letech stagnace znovu nabrala dech, a podniky proto nemají zájem jitřit všeobecný blahobyt a sociální soulad.