Návrhy MF DNES by Česku příští rok snížily deficit o 71 miliard. Na výdajích tyto návrhy šetří 42 miliard, na příjmech vybírají o 29 miliard více. Ilustrační foto.

Návrhy MF DNES by Česku příští rok snížily deficit o 71 miliard. Na výdajích tyto návrhy šetří 42 miliard, na příjmech vybírají o 29 miliard více. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Jak ušetřit státu 71 miliard? MF DNES radí daňovou amnestii či daň z tloušťky

  • 100
MF DNES připravila bez ohledu na politiky vlastní návrh, jak ušetřit peníze pro stát. Ministr financí Janota by některé recepty bral.

Rok co rok utratí stát o sto miliard korun víc, než vybere na daních. Fischerova vláda dnes projedná rozvrh pro Brusel, jak miliardy uspořit nebo získat navíc. V praxi se však řešení obvykle ocitá ve slepé uličce, zvláště s blížícími se volbami jsou politici buď nekonkrétní, nebo populističtí.

MF DNES, která se na politiky ohlížet nemusí, proto vytvořila vlastní soubor dvaceti opatření, která by Česku v příštím roce snížila deficit o celých 71 miliard korun. Na výdajích tyto návrhy šetří 42 miliard, na příjmech vybírají o 29 miliard více.

balíček MF DNES

Všech 20 opatření najdete zde

Mezi ty hlavní recepty, jež by mohly ozdravit státní rozpočet, patří například tyto:

1. Omezit stavební spoření
Konkrétně zvednout částku, při níž je nárok na maximální příspěvek od státu, z dnešních 20 tisíc například na 60 tisíc. Počet zájemců by klesl. Úspora: 3-5 miliard.

2. Daňová amnestie
Tedy nabídnout těm, kteří si nelegálně "ulívají“ peníze na účty v daňových rájích, beztrestnost a odpuštění části penále, pokud peníze převedou domů a řádně zdaní. Příjem: 3,4 miliardy. 3. Propouštět státní úředníky. Snižovat částku na jejich platy o procento ročně a nutit tak úřady propouštět. Úspora: 1,7 miliardy.

4. Pronajmout Lesy ČR
Za pronájem Lesů ČR by mohl stát ročně inkasovat čtyři miliardy korun.

5. Snížení dávek
MF DNES by zrušila přídavek na dítě. Před chudobou stejně nechrání a bere ho každé čtvrté dítě. Bylo by lépe nahradit jej vyšší slevou na dani za dítě. Úspora: 2 miliardy.

6. Zavedení progresivní daně
Zavedení progresivní daně u lidí s příjmem nad 145 tisíc měsíčně.
Příjem: 2 miliardy.

7. Zavést daň z tloušťky.
Tím se rozumí zvýšit daň ze sladkých a tučných jídel, tedy čokolády, cukrovinek či limonád. Příjem: 2 miliardy. Mezi dalšími návrhy je zprůhlednění veřejných zakázek, zvýšení dohledu nad hazardem či konec podpory hypoték. Návrhy MF DNES (viz infografika) nechala redakce okomentovat ministra financí Eduarda Janotu.

Mnohé recepty se zamlouvají i jemu, například zmíněný návrh, jak snížit počet státních úředníků či dorovnání daně. V řadě případů se Janota obává, že by je stejně neprosadil. Například omezení stavebního spoření: "Kdyby byla politická vůle, šlo by to. Pokusů už ale bylo několik, nevidím to jako reálné."

O amnestii pro "ulívače peněz" se už podle něj i na ministerstvu delší dobu debatuje, ekonomové se však obávají morálního hazardu. "Tolerovali bychom nezákonné počínání těch, kteří měli daňové úniky,“ řekl Janota. Pronájem Lesů ČR pak označil za příliš revoluční a nestandardní postup.


Jak ušetřit