Jak podle Komise pro cenné papíry nenaletět

- Podvodníci byli, jsou a budou. Mnozí jim v minulosti naletěli - svěřili úspory různým »agenturám pro zhodnocování peněz« slibujícím vysoké výdělky a dodnes neviděli ani korunu. Podobné je to i s řadou akcií, které lidem zbyly třeba z kuponové privatizace. Objeví se znenadání nabídka neznámé společnosti, že je za výhodnou cenu vykoupí. Jenže opak je pravdou. Komise pro cenné papíry zaznamenala za prvních osm měsíců letošního roku přes devadesát tisíc nevýhodných prodejů za cenu nižší, než činil aktuální kurs na kapitálovém trhu - v 97 procentech případů přitom prodávajícími byli drobní investoři.
Člověk nemusí být zrovna burzovní makléř, aby podobným společnostem nenaletěl. Pomoci by mělo i Desatero investora, které sestavila Komise pro cenné papíry.

Zásada první: Nejednejte s firmou, která nemá patřičné povolení. Taková společnost jedná v rozporu se zákonem. Pokud máte pochybnosti, obraťte se na Komisi pro cenné papíry (telefon 02/21096260, internet www.sec.cz).

Zásada druhá: Neinvestujte do produktů nabízených v nevyžádané poště nebo po telefonu neznámým volajícím. Nenechejte se obchodníkem přemluvit - dříve, než uděláte konečné rozhodnutí, obstarejte si písemné informace.

Zásada třetí: Neinvestujte do něčeho, čemu nerozumíte. Poraďte se s odborníky, snažte se získat všechny dostupné informace například z tisku či internetu. Věnujte pozornost i zdánlivým maličkostem.

Zásada čtvrtá: Neočekávejte, že se vám investované peníze určitě vrátí. Důkladně prověřte všechny investice, které nabízejí předem stanovený výnos.

Zásada pátá: Nedůvěřujte lákavým nabídkám rychlého zisku nebo neobvykle vysokých výnosů - ty obvykle znamenají velké riziko. Zní-li nabídka až neskutečně dobře, nejspíš neskutečná je. Nezapomeňte, že lákavé výsledky investování v minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

Zásada šestá: Zvažte svůj postoj k riziku. Různé investice přinášejí různý stupeň rizika. Vadilo by vám, kdyby hodnota vašich investic klesla?

Zásada sedmá: Uvědomte si, co je vaším cílem. Udržet krok s inflací? Dosáhnout co největšího zhodnocení peněz? Přemýšlejte také o tom, jak dlouho si můžete dovolit peníze blokovat investice jsou většinou střednědobé nebo dlouhodobé.

Zásada osmá: Porovnávejte výši poplatků. Jsou rozumné? Odpovídají těm, které si účtují jiné firmy?

Zásada devátá: Předpokládejte, že osoba, která vám poskytuje rady, nemusí být nestranná. Zeptejte se, zda pro společnost pracuje nebo zda je s ní určitým způsobem svázána - i když to může znamenat jen to, že doporučuje produkty firmy, která ji zaměstnává.

Zásada desátá: Dělejte si poznámky ze všech jednání, která s příslušnou firmou vedete. Pečlivě uschovejte kopie veškeré korespondence a dokumentů.