Černouhelná elektrárna - ilustrační foto.

Černouhelná elektrárna - ilustrační foto. | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

J&T chce investovat 16 miliard do elektrárny v Moldavsku

  • 6
Česko-slovenská finanční skupina J&T se chystá investovat v přepočtu 16 miliard korun (615 milionů eur) do černouhelné elektrárny v Moldavsku. Šlo by o největší zahraniční investici v zemi. Elektrárnu poblíž města Ungheni by společnost postavila i provozovala. Část elektřiny by šla na export.

Realizace projektu je vázána na splnění několika podmínek, týkajících se například připojení elektrárny do energetické sítě, řekl ČTK ředitel komunikace J&T pro sektor energetiky Martin Maňák.

Pokud se projekt uskuteční, měl by mít nový zdroj instalovaný výkon 350 megawattů s možností rozšíření o další dva bloky s podobnou kapacitou.

Elektrárna by mohla být uvedena do provozu v roce 2015. Zhruba třetina produkce elektřiny vyrobené v Ungheni bude dodávána domácím odběratelům.

Největší investice v Moldavsku

Elektrárna ovšem bude mít připojení také k evropské energetické soustavě, část produkce tak bude moci exportovat do Evropské unie.

Případná výstavba elektrárny by byla historicky největší přímou zahraniční investicí v Moldavsku.

"Stavba nového zdroje v Ungheni znamená důležitý krok směrem k posílení energetické nezávislosti a energetické bezpečnosti státu... Věříme také, že bude mít pozitivní dopady na ekonomiku celého Moldavska," uvedl partner skupiny J&T odpovědný za korporátní investice Daniel Křetínský. Ten dnes v moldavském Kišiněvě podepsal smlouvu o podmínkách výstavby nové elektrárny se zástupci vlády.

Moldavské firmy by mohly z předpokládané sumy transakce získat zakázky v hodnotě 200 milionů eur (asi pět miliard korun).

Skupina J&T

V tuzemsku spravuje majetkové účasti ve více než 20 podnicích, mezi které v sektoru energetiky patří Pražská energetika, United energy, Plzeňská energetika, První energetická či United energy trading. Současná instalovaná kapacita zdrojů J&T dosahuje v úhrnu 330 megawattů pro výrobu elektřiny a 1386 megawattů pro výrobu tepla.

,