Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Alitalii hrozí bankrot. Eni hodlá aerolinkám stopnout dodávky paliva

  • 6
Ztrátové italské letecké společnosti Alitalia hrozí bankrot. Aby se mu vyhnula, musí se během několika týdnů dohodnout na navýšení kapitálu. Petrochemická společnost Eni, které Alitalia dluží miliony eur, však tak dlouho čekat nechce. Pokud dohoda nebude na stole v sobotu, přestane jí dodávat palivo.

Informuje o tom agentura Reuters s tím, že Alitalia dluží italské Eni více než 30 milionů eur (asi 765 milionů Kč) a tento dluh narůstá každým dnem.

Alitalia podle analytiků potřebuje zhruba 500 milionů eur (téměř 13 miliard korun), aby udržela své aktivity v provozu a investovala do nové strategie, jež by zajistila obrat v hospodaření. Firma od privatizace v roce 2009 prodělala více než miliardu eur. Minulý týden oznámila, že hodlá navýšit kapitál minimálně o 100 milionů eur. Akcionáři budou o navýšení kapitálu hlasovat 14. října. "Alitalii hrozí vyhlášení bankrotu, pokud nebude během několika týdnů vyřešeno navýšení kapitálu," uvedl vládní zdroj.

Alitalia v posledních letech prudce snižovala výdaje, stále se však potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců v Evropě, slabou poptávku na domácích linkách a nedostatkem kapitálu na investice.

Ve firmě nyní vlastní čtvrtinový podíl francouzsko-nizozemská letecká společnosti Air France-KLM. Italská vláda doufá, že Air France-KLM svůj podíl zvýší a případně získá nad Alitalií kontrolu. Panují však neshody ohledně finančních závazků a podnikatelské strategie Alitalie v případě fúze podniků.

Jeden z členů správní rady Alitalie minulý týden uvedl, že zájem o koupi podílu v italské firmě projevili investoři z Číny, Ruska a Spojených arabských emirátů.

Eni však na několikatýdenní vyjednávání čekat nechce. "Pokud Alitalia nedokáže garantovat, že je schopna pokračovat, přestane ji Eni po sobotě dodávat palivo," řekl agentuře Reuters zdroj blízký jednání o navýšení kapitálu.

,