Italská Unicredito přebírá HVB

  • 4
Evropu čeká největší fúze v bankovnictví. Druhá největší německá banka HVB souhlasila s převzetím italskou bankou Unicredito. Ta v Česku vlastní Živnostenskou banku. HVB je v České republice čtvrtá největší. "Vytváříme první skutečně evropskou banku," řekl Dieter Rampl z HVB.

K dohodě dospěli zástupci obou stran tajně a velmi rychle. První zprávy o možné fúzi proskočily v médiích na konci května, úspěšné uzavření jednání mezi Janovem a Mnichovem přišlo v neděli.

Hned v pondělí uvedl ředitel italské společnosti UniCredito Alessandro Profumo v rozhovoru pro list La Repubblica, že sloučená bankovní skupina UniCredito-HVB hodlá během tří let snížit zhruba o sedm procent počet zaměstnanců. Pro obě společnosti dohromady pracuje víc než 127 tisíc lidí.

Dohoda HVB a UniCredito je pro Německo historickou v tom, že jedna z největších bank by se dostala pod zahraniční kontrolu. To by podnítilo konkurenty, aby se snažili překonat dlouhodobě dané regulační a kulturní bariéry a pokusili se v Německu o další akvizice, odhadují analytici.

Podle zdrojů blízkých obchodu by měli Italové za druhou největší německou banku zaplatit zhruba dvacet miliard eur. Fúzí vznikne největší banka na rychle rostoucích bankovních trzích střední a východní Evropy a právě o ně Italům jde.

V centru zájmu: střední Evropa
Devátá největší banka na kontinentu se zrodila poměrně snadno, když hlavní akcionář HVB - společnost Munich Re - spojení obou institucí nebránila, v průběhu jednání pouze odmítla možnost rozdělení společnosti a prodej oddělených segmentů.

Hlavní záměr UniCredita totiž nesměřuje ani tak na německé aktivity HVB Group, ale právě do východní Evropy, kde má silné pozice její dceřiná Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

"Velikost (nově vzniklé) banky v regionu střední a východní Evropy bude oproti nejbližšímu konkurentovi téměř dvojnásobná," napsal před transakcí ve své zprávě klientům analytik investiční banky Merrill Lynch&Co. Stuart Graham.

Právě oblast středo a východoevropského trhu se kvůli svému prudkému růstu, který je v naprostém rozporu se stagnací západoevropských trhů, dostává stále častěji na čelní pozice ve strategických plánech finančních domů.

UniCreditu tak vedle české Živnostenské banky plynou zisky i z Polska, Bulharska a Chorvatska. V lednu v alianci s konglomerátem Koc získala i majoritní podíl v turecké Yapi & Kredi Bankasi. Z úspěšného fungování aktivit pak plyne optimismus expertů ohledně začlenění HVB do sítě UniCredita.

Přijdou další fúze?
Kromě zpevnění italsko-německé pozice na východoevropských trzích bude mít spojení HVB s UniCreditem ještě jeden dopad. Mohlo by totiž prolomit skepsi evropských finančních domů ke kontinentálním fúzím.

Doposud totiž panoval všeobecný názor, že kulturní odlišnosti, regulační politika a legislativní pravidla jsou pro mezinárodní fúze v rámci starého kontinentu téměř nepřekonatelnou překážkou.

Prvním "bořitelem" tohoto dogmatu se loni stala banka Santander Central Hispano, která za 14 miliard eur převzala britskou Abbey National. Už před uzavřením sňatku UniCredito a HVB prestižní ekonomický list Wall Street Journal spekuloval, zda majitele nezmění i německá trojka - Commerzbank.

Zájem o ni mají Francouzi, Skotové i domácí Deutsche Bank. Podle některých analytiků by dokoncedohoda mohla spustit menší lavinu fúzí ve finančním sektoru.

Největší evropské banky podle tržní kapitalizace
(v miliardách USD)

1. HSBC (VB) 177,7
2. Royal Bank of Scotland (VB) 93,5
3. UBS AG (Švýc.) 88,2
4. Santander (Špan.) 71,9
5. Barclays (VB)60,9
6. BNP Paribas (Francie) 60,7
7. HBOS (VB)57,4
8. BBVA (Špa.) 53,0
9. UniCredito + HVB (It.) 49,1
10. Credit Suisse (Švýc.)48,4
...
16. Unicredito (It.)31,3
...
25. HVB Group (Něm.) 17,8

Zdroj: ČTK

, ,