Investorem roku se stala DHL

  • 1
Nejvýznamnější novou investicí byl v loňském roce projekt DHL Information Services. Téměř šestimiliardová investice, která přinesla 866 pracovních míst, zajistila firmě ocenění Investor roku 2003. To uděluje agentura CzechInvest společně se Sdružením pro zahraniční investice (AFI).

Nové logistické centrum by mělo v letech 2005 až  2006 zaměstnat až tisíc lidí.

"Praha se tak stane největším technologickým centrem v síti DHL," uvedl dříve šéf informačních systémů společnosti Stephen McGuckin.

Dalšími oceněnými byli ExxonMobil Business a Daikin Industries.

Agentury CzechInvest a AFI ocenily i nejlepší expandující firmu. Stala se jí Continental HT Tyres za projekt rozšíření výroby pneumatik ve Zlíně a Otrokovicích.  Ocenění získaly i společnosti TG Safety Systems a Panasonic AVC Network.

Kritériem pro rozhodování byla výše investice v korunách, počet nově vytvořených pracovních míst. Rozhodovala i míra společenské prospěšnosti, kterou hodnotitelé odvozovali na základě míry nezaměstnanosti.

Firmou s největším inovačním potenciálem se stala společnost Siemens Kolejová vozidla za projekt vývoje, inovací, projektování a konstrukce železničních vozidel v Praze a Ostravě.

Rozhodující pro tuto kategorii byl počet vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců a celkové investice do školení. Úspěšné byly i projekty firem TC-Inter Informatik a Visteon/Autopal.

"Letošní výsledky potvrzují, že se Česká republika stala středoevropským centrem strategických služeb a technologických center," řekl generální ředitel agentury CzechInvest Martin Jahn.