Inspekci hrozí žaloba kvůli teleshoppingům

  • 27
WS International zvažuje žalobu na Českou obchodní inspekci. ČOI minulý týden provedla kontrolu výrobků nabízených v teleshoppingu. Podle jejích údajů z 25 výrobků prošel zkouškami pouze jediný. Na seznam se ale dostal i kuchyňský přístroj WS International, který ve skutečnosti zdraví neohrožuje.

"Při testování našeho výrobku nebyl dodržen postup uvedený v návodu, což zásadním způsobem ovlivnilo výsledky zkoušek. Cítíme se neprofesionálním přístupem ČOI poškozeni a uvažujeme o podání žaloby, ve které se budeme domáhat náhrady škody," řekla  mluvčí společnosti WS International Petra Bezoušková.

Dodala, že všechny výrobky WS International mají potřebné certifikáty platné v ČR a Evropské unii.

ČOI chybu uznala a domácí spotřebič už vyřadila ze seznamu nebezpečných teleshoppingových výrobků.

Poté, co ČOI zveřejnila mylné informace o kvalitě multifunkčního kuchyňského přístroje, podle Bezouškové klesl počet objednávek tohoto výrobku.

"Rozhodující je ale pro nás to, zda se kvůli nepravdivým informacím zvýší počet zrušených objednávek kuchyňského přístroje. To zjistíme až za několik dní, protože u těchto výrobků je dodací lhůta 30 dnů," podotkla.

Podle původních výsledků testů se měly při provozu tohoto domácího spotřebiče uvolňovat pro zdraví člověka nebezpečné látky. Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová se odvolala na Elektrotechnický zkušební ústav, který výrobky nabízené v teleshoppingu pro ČOI testoval.

Ten ale nechtěl výsledky testů komentovat.

"Nemůžeme k tomu poskytnout žádné informace, protože se týkají smluvního vztahu mezi objednavatelem a zadavatelem. ČOI by nám nejdřív k tomu musela dát písemný souhlas," řekl ČTK Ladislav Bezděkovský z Elektrotechnického zkušebního ústavu.

Při kontrolách ČOI zaměřených na výrobky z teleshoppingu vyhověl pouze jeden z 25 testovaných výrobků. Třináct produktů, které nabízí několik teleshoppingových firem, bylo natolik nebezpečných, že ČOI nařídila jejich okamžité stažení z trhu. - více zde

,