ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Inflace opět zrychlila. Meziročně ceny vzrostly o 16 procent

  • 259
Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta. Meziměsíčně byly vyšší o 1,2 procenta. Tento vývoj ovlivnily zejména vyšší ceny za bydlení a potraviny. Analytici čekali růst pomalejší. Už dříve upozornili, že listopadovou inflaci zhruba o dva procentní body sníží vliv úsporného tarifu na energie. Po jeho ukončení by tak mohla inflace v lednu ještě zrychlit.

V říjnu růst spotřebitelských cen ovlivnilo zrušení poplatků za obnovitelné zdroje a úsporný tarif, což vedlo k meziměsíčnímu poklesu inflace. V listopadu ale růst cenové hladiny opět zrychlil.

„Celková cenová hladina po měsíční pauze opět zrychlila svůj růst. Částečně k tomu přispěla i loňská nižší srovnávací základna, kdy došlo k odpuštění DPH u cen elektřiny a zemního plynu,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, dál zdražily i potraviny a částečně přispěla i nižší srovnávací základna loňského roku, v jehož posledních dvou měsících došlo k odpuštění DPH u elektřiny a plynu.

Ceny elektřiny byly vlivem vládních úsporných opatření v listopadu nižší o 23,4 procenta (v říjnu pokles o 38,2 procenta) a ceny zemního plynu zrychlily svůj růst na 139 procent (v říjnu růst o 85,3 procenta). Naopak v oddíle doprava zmírnil růst cen cen pohonných hmot a olejů na 14,5 procenta (v říjnu 21,7 procenta).

Ceny potravin meziročně vzrostly o 27,1 procenta. Vyšší byla zejména cena mouky, která zdražila skoro o polovinu, polotučného trvanlivého mléka (dražší o 52,5 procenta) nebo vajec, které jsou dražší o necelých 80 procent.

Česko chudne. Zaměstnanci bude ročně průměrně scházet čtyřicet tisíc

Proti říjnu si spotřebitelé museli připlatit o pět procent za ovoce, vejce zdražily o 11 procent, chleba o tři a brambory o 15 procent. Naopak mírně zlevnila zelenina a oleje a tuky. U výdajů za bydlení se zvýšily především ceny zemního plynu, a to o 14 procent, elektřiny o čtyři procenta, tepla a teplé vody o necelých šest procent a tuhých paliv o víc než čtyři procenta.

„Domácnosti nyní inflaci nejcitelněji vnímají u předvánočních nákupů potravin. Obrazně řečeno, se stejnými výdaji jako loni budou letošní vánoční tabule o čtvrtinu skromnější,“ komentuje aktuální inflaci partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička

Na snižování celkové cenové hladiny působily v listopadu především ceny v oddíle doprava, kde klesly ceny pohonných hmot a olejů o 1,7 procenta a automobilů o necelé procento. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,8 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta.

„Lidé, kteří žijí z výplaty do výplaty, se kvůli prudkému růstu cen dostávají do obtížně řešitelných situací. Někteří si začínají půjčovat na svou běžnou spotřebu, což povede k nasekání nesplatitelných dluhů. Hrozí, že se zvýší počet lidí v exekucích,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Růst cen nekončí

Analytici předpokládali nižší růst. Shodli se na růstu o desetiny procent. Například Martin Gürtler, analytik Komerční banky odhadoval růst cen v listopadu na 15,5 procenta. Podobně situaci vyhodnotili také analytici Raiffeisenbank, kteří listopadovou inflaci odhadovali na 15,4 procenta.

Velmi rozkolísaný vývoj spotřebitelské inflace bude podle Miroslava Nováka, analytika společnosti Akcenta, pokračovat i v nadcházejících měsících. „Od začátku nového roku opět dojde k prudkému zdražování cen energií až na cenové stropy a bude odeznívat i efekt úsporného tarifu. V prvním čtvrtletí příštího roku je tak nutné počítat s velmi vysokým meziročním růstem cenové hladiny a k viditelnějšímu zpomalování inflace začne docházet teprve ve druhém čtvrtletí,“ uvedl s tím, že je počítat s tím, že vysoká inflace bude negativně dopadat na příjmy i spotřebu domácností po větší část příštího roku.

„V následujících dvou měsících čekáme podobnou inflaci jako v listopadu, pro leden jsou ale významná rizika z důvodu silné nejistoty kolem cen energií,“ očekávají analytici České spořitelny.

Zrychlení inflace na začátku příštího roku očekává Martin Gürtler, analytik Komerční banky. „V případě meziročního vyjádření by to mělo být podle našeho odhadu k 17 procentům, když v lednu přestane působit vliv úsporného tarifu. S ohledem na dosavadní stále hodně dynamický vývoj je však rizikem i vyšší úroveň. Tradiční lednové přecenění může stejně jako loni přinést, v důsledku vysokých inflačních očekávání, výraznější růst cen,“ upozornil Gürtler.

Inflace je pod odhadem ČNB

Listopadová inflace byla o 2,6 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) ve své podzimní prognóze. Rozdíl způsobily zejména vládní regulace cen energií, uvedl dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Rychleji, než centrální banka očekávala, rostly zejména ceny potravin. naopak pomalejší bylo zdražování pohonných hmot. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) inflace v listopadu vzrostla na 16,2 procenta z říjnových 15,1 procenta.

„Hodnota inflace v listopadu byla stejně jako v předchozím měsíci značně ovlivněna započtením dopadu vládních opatření na pomoc s vysokými cenami energií do cenového vývoje. Bez těchto opatření by listopadová inflace byla o 3,6 procentního bodu vyšší,“ upozornil Král. Zrychlení inflace proti říjnu ČNB očekávala, podle ní se tak projevuje loňské odpuštění DPH na energie v listopadu a v prosinci, které ovlivňuje meziroční srovnání.

V měsících kolem přelomu roku očekává ČNB rozkolísaný vývoj cen. Kolem poloviny roku 2023 se pak podle ČNB inflace sníží na jednocifernou hodnotu, zejména kvůli zmírnění nákladových tlaků, zchlazení zahraničního růstu i domácí poptávky a trhu práce. Do blízkosti dvouprocentního inflačního cíle centrální banky by se inflace měla vrátit v první polovině roku 2024, uzavřel Král.

,