Obchodní centrum. Ilustrační foto.

Obchodní centrum. Ilustrační foto. | foto: Radek Miča, MAFRA

Inflace v říjnu zbrzdila. Zlevnila auta, pohonné hmoty i některé potraviny

  • 7
Růst spotřebitelských cen během října zbrzdil. Inflace klesla ze zářijových 6,6 procenta na 6 procent. Jde o nejnižší letošní meziroční růst cen a nejvýraznější zpomalení inflace od října 2006. Nejvýrazněji tomu pomohl pokles cen automobilů a pohonných hmot.

"Inflace zpomaluje, a to velmi ochotně. Již na říjnovém výsledku se evidentně projevily slevy automobilů, se kterými jsme počítali spíše na listopad," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Rozhodnutí automobilek zlevnit některé modely ukazuje na vadnoucí domácí poptávku. To by podle některých analytiků mohlo přimět Českou národní banku k dalšímu snížení úrokových sazeb.

"Do poloviny příštího roku by mohly sazby klesnout o 25-50 bazických bodů. Při zhoršení očekávaného vývoje ekonomiky možná i více," říká analytik Patria David Marek.

Natural 95 v uplynulém měsíci zlevnil na nejnižší úroveň od dubna loňského roku, nafta se dostala na dvanáctiměsíční minimum. Ceny pohonných hmot byly v říjnu meziročně nižší o 0,4 procenta, zatímco ještě v září vzrostly o 4,3 procenta.

Ceny aut klesly meziročně o 10,2 procenta.

Z potravin a nealkoholických nápojů byly ceny mléka v říjnu nižší než před rokem o 2,8 procenta, ceny čerstvého másla dokonce o více než pětinu. Ve zdražování pokračovaly ceny chleba, mouky a těstovin, ale tempo růstu jejich cen se zpomalilo.

Zrychlení cenového růstu naopak nastalo v případě bydlení, kde se zvýšily ceny zemního plynu o 33,9 procenta, elektřiny o 9,5 procenta, tepla a teplé vody o 12,6 procenta a tuhých paliv o 16 procent.

Vývoj inflace v roce 2008 
Měsíc Míra inflace v %
Leden 7,5
Únor 7,5
Březen 7,1
Duben 6,8
Květen 6,8
Červen 6,7
Červenec 6,9
Srpen 6,5
Září 6,6
Říjen 6,0
Zdroj: Český statistický úřad