ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Pivo zdražilo skoro o 10 procent. Ceny potravin zůstávají stabilní

  • 19
Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil posedmé v řadě. Ceny se zvýšily o 2,1 procenta, zatímco v lednu to bylo o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání inflace rostla o 0,2 procenta, ovlivnily to především ceny za dopravu. Nejvíce zdražil alkohol a tabák.

Podle vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavly Šedivé měly na zpomalení meziročního růstu největší vliv ceny oblečení, obuvi a bytového vybavení. Naopak více než v lednu zdražoval alkohol a tabák.  „Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,1 procenta a ceny služeb o 2,3 procenta,“ uvedli statistici.

Proti loňskému únoru letos lidé platili za alkohol a tabák o 10,5 procenta více. Samotné pivo zdražilo o 9,2 %. Nájemné zdražilo zhruba o procento, vodné téměř o dvě procenta a stočné bylo dražší o 2,3 procenta. Nákladnější bylo také pojištění a finanční služby. Elektřina naopak zlevnila o 2,8 procenta a cena zemního plynu o 4,7 procenta. Méně se platilo rovněž za poštovní a telekomunikační služby.

„Mnoho věcí ve světě signalizuje globální inflační tlaky, které se k nám časem v určité míře také přelejí. Můžeme mluvit o tisku peněz, vyšší ceně ropy, o rostoucích výrobních cenách v Číně nebo o rostoucích cenách přepravy z Asie,“ uvedl hlavní ekonom Next finance Vladimír Pikora.

Důvodem meziměsíčního růstu cen bylo především zdražení pohonných hmot a automobilů. O více než pět procent byla dražší také zelenina, ceny ovoce pak proti letošnímu lednu vzrostly o čtyři procenta.

Zdražování ropy zřejmě inflaci ještě zvýší

„Spotřebitelská inflace na začátku letošního roku i přes únorové zvolnění setrvává nad dvěma procenty. A nad dvěma procenty se spotřebitelská inflace pravděpodobně udrží i v nejbližších měsících. Prudce roste cena ropy, což se promítne do vyšších cen v oddílu doprava,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. dodal, že se v únoru kvůli stabilním cenám potravin nenaplnily odhady o dalším růstu inflace.

I ekonom Komerční banky Michal Brožka upozornil, že rostoucí ceny ropy povedou k dalšímu mírnějšímu zdražení cen pohonných hmot. „Nicméně ačkoliv počítáme s velmi umírněným cenovým vývojem pro nejbližší měsíce, efekt klesající srovnávací základny z minulého roku způsobí zvyšování meziroční míry inflace, přičemž v dubnu by se mohla nacházet poblíž 2,3 procenta,“ odhadl.

S růstem inflace od března počítá analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Na vině by měl být zejména další růst cen pohonných hmot. Ten v návaznosti na zdražování ropy a posilování dolaru pokračoval i v úvodu března a bude zřejmě pokračovat i v dalších týdnech. Během nastávajících měsíců bude navíc srovnávací základnu u pohonných hmot opouštět jejich loňské zlevňování, které rostoucí trend ještě umocní,“ uvedl.

„Celková inflace by v nejbližších měsících mohla trh zaskočit opětovným mírným navýšením meziroční dynamiky, když do hry vstoupí velmi nízká srovnávací základna cen ropy, jež povede k růstu cen pohonných hmot a energií,“ uvedl i analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Postupně se také podle něj bude projevovat navýšení daní u tabáku. „Podle nás se ovšem bude jednat o přechodný vývoj, který bude vrcholit na přelomu dubna a května,“ dodal.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče je třeba do dalších měsíců počítat s výkyvy inflace na obě strany. „Pro březen a duben nelze vyloučit mírný nárůst meziroční inflace. Za celý rok 2021 očekávám celoroční průměrnou inflaci zhruba na úrovni 2,3 nebo 2,4 procenta,“ uvedl.

,