Hypotéky rozhýbaly bytovou statistiku

  • 2
Historicky nejnižší úrokové sazby a s nimi spojené levné hypoteční úvěry rozhýbaly bytový trh. Potvrzují to i statistické údaje, podle kterých za první tři měsíce letošního roku stoupl počet zahájených bytových staveb meziročně o 35,1 procent. O téměř třicet procent se zvýšil také počet bytů dokončených.

V konkrétních číslech to znamená, že se začalo stavět 7822 bytů, zatímco loni jich ve stejném období bylo jen 5788. Počet dokončených bytů se vyšplhal na 6531 proti loňským 5034.

Ve statistikách se projevuje také rozdílná životní úroveň v jednotlivých regionech a atraktivita lokalit. Navzdory rekordně levným hypotékám si řada lidí stále tento způsob financování bydlení nemůže dovolit.

Čtvrtina všech zahajovaných staveb připadá na hlavní město Prahu, kde navíc v porovnání s prvním čtvrtletí loňska stoupl tento ukazatel o více než 80 procent. Naopak nejméně bytů se začalo stavět ve Zlínském a Libereckém kraji.

Drtivá většina zahájených staveb připadá na bytové domy (meziroční nárůst o 155 procent).

Pokud jde o dokončené byty, vysoký nárůst je patrný u domů s pečovatelskou službou a penzionů, kde vzniklo o tři sta jednotek více než ve stejném období loni.

Výrazně - téměř o pět set - přibylo také stavebních úprav nebytových prostor. Největší podíl na celkovém nárůstu ale mají dokončené rodinné domky, na které připadá téměř 40 procent všech staveb. Nejvíce jich opět bylo v Praze a Středočeském kraji.