- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
To bude asi trochu tezsi orisek, co?
UTOPENCI od Kosteleckých uzenin obsahuji ...
Kuřecí strojově oddělené maso – 32 %, Vepřové sádlo – 17 %,
Pitná voda + Cibule – 15 %, Kuřecí kůže – 7 %, Vepřové maso – 5 % !!!, Vepřové kůže – 4%, Pšeničná mouka, bramborový škrob, sůl, Stabilizátory E338, E450, E451, E250, Zahušťovadla E412, E500, Rostlinná vláknina (?),
Směs koření, extrakty koření, Antioxidanty E300, E330, Zvýrazňovač chuti E621 (Mňam – to asi vylepšuje chuť škrobu, mouky a vlákniny), Barvivo E120 (Aha! Proto mi barva utopenců připadla OK).
Jaký novinářský jojo tohle může napsat?
Tajemství výrobců potravin. Potom se vám trochu rozsvítí.
Moc zajimave cteni!
vynatek ... K podložení tohoto lze uvést kupříkladu jednoznačné tvrzení, že kyselina citrónová (E 330) je jedna z nejnebezpečnějších rakovinotvorných látek. Jak se však lze dozvědět z odborné literatury i dalších pramenů, tak tato kyselina je v našem organismu jednou z klíčových látek při odbourávání energeticky významných zdrojů (při tzv. citrátovém cyklu). Tělo ji tudíž může lehce zpracovat, o čemž svědčí i to, že se běžně vyskytuje v kyselém ovoci (např. v citrónech, rybízu ap.) a vyplývá z ní i výrazná chuť těchto plodů. Lze samozřejmě namítat, že kyselina přidávaná v potravinářství nepochází z přírody, ale je vyráběna průmyslově, a proto bude mít částečně pozměněné vyzařování.
Je tragikomedie, ze se kvuli barveni tak casto riskuje zdravi. Podobne nechapu, proc se dava sladidla (aspartam) do leku. Mozna proto, aby deti byly ochotnejsi ty leky pozrit .. ale to je usmevny duvod seriozniho sveta dospelaku :)
Dětem ze dříve říkalo, že na jídlo se nedělá "fuj". Chuť je čistě subjektivní záležitost a když vám normální plnotučná hořčice nechutná, tak je pro vás jednoduchá rada - nejezte ji. Ale nechte si své kydy o tom, jaký je to humus a podobně. Já například jsem za svůj život vyzkoušel druhů hořčic víc, než by mi bylo příjemné. Drahé, levné, předražené...ponejvíce při zahraničních cestách, nicméně jsem se vždy těšil na normální plnotučnou hořčici, protože mi prostě chutná a peníze s tím nemají co dělat.
Já mám třeba úchylku na pálivé papričky. Ale jen proto, že mě obyčejné beraní rohy neberou, nebudu tvrdit, že ostatní jsou lůza co nemá na Habaneros, tak si kupuje obyč beraní rohy. Chápu, že ne každému Habaneros chutnají(nemluvě o tom, že ne každý je vůbec pozře).
Ale vůbec nejvíc mě baví, jak někteří snobíci přikládají zvláštní váhu tomu, jestli hořčici vyrobil automat ve fabrice, nebo trapistický mnich v klášteře. Ještě by mohla být ta novodvorská hořčice svěcená ;-)
Asi ne, protože povětšinou kupujeme hořčici na jídlo a ne na zkoumání barvy, jiskry, buketu a samozřejmě původu, ne-li celého rodokmenu.
že v potravinách jím výtažky z nějakého kanemouhelného dehtu, tak je mi fakt blbě.. Takovou kravinu mohl vymyslet opravdu jen člověk, když potřebuje dobarvovat potraviny, aby to spotřebitel kupoval.. Fakt úžasný, jak si lidi sami umí ničit život...
"Výtažek z kamenouhelného dehtu" je další pěkný blábol, svědčící o neznalosti významu pojmu "výtažek", případně o potřebě argumentovat lží a manipulací, tak typické pro lidi, kteří na jiné argumenty prostě nemají.
Me osobne ceska horcice nic nerika... Na trhu jsou spousty vybornych gurmanskych horcic, tak v porovnani ta "ceska" je jen pouha uboha nahrazka prave horcice...
A helemese, další "gurmán", co ani nezná význam pojmů, které používá, a přesto cítí potřebu ukázat, jak je "lepší"...
je strašnej hnus :), ale je levná, to nevadí, že není dobrá :)
"Hnusná" je značně subjektivní. Neřekl bych, že lidi jedí plnotučnou hořčici proto, že by si dražší nemohli dovolit, ale jednoduše proto, že jim chutná. Samozřejmě pak je zde skupina lidí, která zásadně levné věci nekupuje a tudíž jim nemůže už z principu chutnat ani levná hořčice (nejlépe s argumentem "ten hnus jsem už dvacet let nepozřel").
zásadně vyhledávám hořčice a jiné potraviny bez přídatných látek, u hořcice jsou to vedle barviv zejména konzervanty. Barva je mi u pr...