Čtvrtek 21. října 2021, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. října 2021 Brigita

Hořčice je stále světlejší. Výrobci se totiž bojí hyperaktivity u dětí

  7:01
Možná jste si toho při letním grilování všimli. Plnotučná hořčice je stále světlejší a místo žlutohnědé barvy, jakou si pamatujeme z opékání špekáčků v dětství, je nyní spíše šedivá. S obvyklým naříkáním nad upadající kvalitou potravin zde však nepochodíme. Výrobci totiž pod tlakem EU téměř přestali do hořčic přidávat umělá barviva.

Český trh je specifický tím, že na něm má největší podíl plnotučná hořčice, která se v jiných zemích nevyrábí. | foto: Profimedia.cz

Přirozená barva hořčice je světle šedožlutozelená. "Při výrobě se dlouhodobě používalo přibarvování syntetickými barvivy na sytě hnědooranžový tón a spotřebitelé jsou na tuto barvu zvyklí," vysvětlila iDNES.cz Kamila Míková z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Spotřeba hořčice

Každý obyvatel Česka spotřebuje podle statistik ČZU přibližně 2,2 kilogramu hořčice za rok.

Na Slovensku je to pro porovnání jen 1,7 kg, jelikož se tam jako dochucovadlo používá více paprika či kečup.

Za posledních třicet let se spotřeba hořčic v ČR zdvojnásobila.

Z jednoho kila hořčičného semene se vyrobí šest kilo hořčice. Základem všech druhů je hořčičné semeno, sůl a ocet.

"Někteří výrobci skutečně méně přibarvují, někteří vůbec," potvrzuje Edita Charvátová z firmy Kand specializující se na výrobu a prodej pochutin.

Česko totiž už v polovině roku 2010 přijalo směrnici EU, která nařizuje označovat nejpodezřelejší "éčka" na obalech výrobků varováním.

A jelikož na přibarvování krásně žluté plnotučné hořčice se do té doby používal hlavně syntetický tartrazin (E102) nebo SY žluť (E110), znamenalo to pro výrobce či dovozce napsat na obal větičku: "Může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí."

Možným důsledkem požívání tartrazinu (ten se mimochodem získává z kamenouhelného dehtu) je totiž mimo jiné vznik dětské hyperaktivity, přičemž SY žluť je podezřelá z téhož.

Vzhledem k tomu, že hořčice s takovýmto nápisem by na pultech obchodů díru do světa jistě neudělala, začali výrobci syntetiku nahrazovat přírodními barvivy. Jelikož je však jejich cena mnohonásobně vyšší a museli by zdražovat, přestali po čase někteří z nich dobarvovat hořčice úplně.

Plnotučná česká anomálie

Český trh je specifický tím, že na něm má největší podíl plnotučná hořčice, která se v jiných zemích nevyrábí. Na trhu má podíl 75 procent. Mele se ze semen bílé hořčice a je jemnější a méně palčivá než hořčice dijonského typu, oblíbené v jižní Evropě, které jsou konzervovány silným solením, s čímž souvisí jejich vyšší kyselost.

Ze směsi semen černé a bílé hořčice se vyrábí kremžská hořčice, která se konzumuje jen v Česku a v Rakousku. Na spotřebě má pětinový podíl, nepřibarvuje se vůbec a díky vyššímu procentu cukru je nasládlá.

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice

"Dřív jste obarvil várku hořčice za dvacku, dnes to vyjde na sto padesát korun," říká jednatel pardubického výrobce hořčice Alba Radim Kvaček. Jeho firma přešla na přírodní barvení kurkumou, což je kořen, který se pěstuje v Indii a údajně má i protirakovinotvorné účinky.

Jiní výrobci barví luteinem, další riboflavinem. Kromě ceny je nevýhodou přírodních barviv také jejich nestálost na světle či v kyselém prostředí.

Používá se jich tedy méně, což barvu hořčice mění do šedivé. "I když existuje potravinářský kodex na výrobu plnotučné hořčice, někteří výrobci stále přibarvují umělým barvivem, někteří barvivem přírodním a někteří nebarví vůbec," říká Jana Rozehnalová z ostravského Pikantu.

O všem však rozhoduje cena. "Dneska je konkurence velká, takže jakékoliv zdražování je problém," říká Kvaček s tím, že cenový boj se vede o haléře. Na trh se navíc začínají tlačit i výrobci z Polska, kteří sice specifickou českou hořčici zatím příliš vyrobit neumí, ale opatřit si recepturu ze starých českých norem pro ně do budoucna podle Kvačka nemusí být problém.

Pro českou hořčici je typický i její obal, tradiční kelímek. "Na Slovensku je oblíbené sklo, v Rakousku tuby," říká Edita Charvátová z Kandu.

Na trhu je i řada hořčic německého a francouzského typu, které jsou pálivější, a dále také různé ochucené hořčice. Jejich podíl však představuje jen 3 až 5 procent. "Většina Čechů zůstává věrná tradičním hořčicím, jelikož se dobře hodí k českým potravinám," uzavírá Kamila Míková z VŠCHT.

ŽIVĚ: Planespotting Letiště Václava Havla

  • Nejčtenější

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...

Písařík z Bohemia Energy převádí majetek ze svých firem na fungující podnik

Majitel padlé skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík začal převádět majetek mezi svými jednotlivými společnostmi. Jak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Babiš žádá cenový strop pro klienty Bohemia Energy a kompenzaci pro všechny

Premiér Andrej Babiš vyzval Energetický regulační úřad, aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Písařík z Bohemia Energy převádí majetek ze svých firem na fungující podnik

Majitel padlé skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík začal převádět majetek mezi svými jednotlivými společnostmi. Jak...

Šmejdi se snaží zneužít pád Bohemia Energy, loví její bývalé klienty

Energetický regulační úřad (ERÚ) zachytil první stížnosti na takzvané energetické šmejdy, kteří se snaží zneužít...

Žádostí o přídavky na děti přibývá, nejvíc na severu Moravy

Úřady práce přiznaly v průběhu července až září 284 tisíc žádostí o přídavky na děti, ve stejném období minulého roku...

Vybíráte tarif a dodavatele energií? Sedm rad, jak se neupsat energošmejdům

Premium Zákazníci, kteří se po krachu svého dodavatele energií ocitli v drahém režimu poslední instance, by sice neměli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...