Volkswagen - (c) profimedia.cz/corbis

Volkswagen - (c) profimedia.cz/corbis - Volkswagen - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

HN: Skandál ve Volkswagenu sahá až do Prahy

  • 3
Expředseda zaměstnanecké rady Volkswagenu Klaus Volkert, který minulý týden odstoupil kvůli podezření z machinací, je zřejmě s Prahou svázán víc, než se zdálo. Jedna z nastrčených firem, jejíž pomocí se prý pokusil získat od VW miliardovou zakázku, měla sídlo v české metropoli.

Šéf koncernu Bernd Pischetsrieder navíc podle ČTK zastaví plánovanou expanzi v Indii. Důvodem má býl právě úplatkářská aféra, která se týkala indického trhu. Volkswagen měl zájem o investice do rychle rostoucího indického trhu a plánoval vybudování kompletního montážního závodu.

"Když Pischetsrieder zjistil, že tamní záležitosti nejsou v pořádku, zastavil celou věc," citovala ČTK bez dalších podrobností nejmenovaný zdroj.

Aféra vypukla v polovině června, když náhle rezignoval personální manažer mladoboleslavské Škody Helmut Schuster. Krátce nato přinesla německá média zprávu, že to bylo právě kvůli machinacím a také podezřením z braní úplatků. - více zde

Nitky vedou do Prahy
Manažer Škody Helmut Schuster měl společně s Volkertem uzavírat zakázky se svým vlastním koncernem, a to prostřednictvím nastrčených firem. Jednou z nich má být i česká  F-BEL Real Estate.

Jejím prostřednictvím se Volkert údajně pokusil získat kontrakt na výstavbu interaktivního centra Volkswagenu a Škody za 60 milionů eur, tedy zhruba 1,8 miliardy korun.

Firma je nyní v likvidaci. Podle Hospodářských novin totiž vedení Volkswagenu počátkem loňského roku od záměru postavit autopalác upustilo, vidina výhodné zakázky pro F-BEL se rozplynula, a realitní kancelář proto vzápětí skončila. Podle rejstříku se tak rozhodl jediný akcionář firmy, společnost Property Finance, registrovaný v Lucembursku.

Minulý týden předal koncern případ německému státnímu zastupitelství v Braunschweigu, které má rozhodnout o dalším vyšetřování. Do firmy také povolal auditora, společnost KPMG, která má aféru nezávisle přezkoumat.

,