Nepoužívat !!

Nepoužívat !!

Hitparáda dárků: před 80 lety frčelo jojo

  • 0
"Ideální dárek k Vánocům pro dámu? Kožešinovým colierem nezklamete!" Těmito inzeráty na límce z kožešin lákal zákazníky v prosinci 1908 obchodník Eduard Blüh z centra Ostravy. Tehdy však bylo kupování vánočních dárků spíš módou než tradicí.

Češi měli původně s rozdáváním dárků spojený 6. prosinec, tedy svatého Mikuláše. Zvyk obdarovávat se věcmi 24. prosince se v Čechách a na Moravě začal rozmáhat až v devatenáctém století, ale hodně pomalu.

Když však Češi převzali německou tradici zdobit k Vánocům stromek, zalíbil se jim i zvyk dávat si pod něj pozornosti.

Čím jsme si tedy nadělovali o Vánocích radost v letech dávno minulých? (Fotografie můžete zvětšit kliknutím)

Porcelánová panenka 1908: Panenky

Porcelánové panenky s tvářemi miminek se staly obrovským hitem. Jejich hlavy vážily záměrně až dvě kila, aby se holčičky naučily správně držet nemluvně pod hlavou.

Takové panenky byly ovšem drahé a dovolit si je mohli jen v zámožných rodinách, toužila po nich ale každá holka.

Jojo

1928: Jojo

Kolečko na provázku chtěly děti v bohatých i chudých rodinách.

Gramofon1928: Gramofon

Přístroj s velkou troubou, nálepkou s naslouchajícím psem a nápisem His Master's Voice byl snem každého. Kdo ho měl, ten něco znamenal.

1958: Kufřík

Toužila po něm každá holka, byl z tuhého papíru, měl kovové ucho a zacvakávací kovový zámek. V kufřících se nosily malé panenky, háčkování či pletení.

Radio1958: Tranzistorák

Přenosná rádia, se kterými se vyráželo trampovat nebo se s nimi chodilo jen tak z frajeřiny po městě. Žádaný byl například přijímač Tesla Talisman nebo Tesla Mír.

Čtěte v magazínu DNES

Ilustrační foto

Jak se změnily dárky za sto let? Jak vznikla dárková tradice a co bylo moderní po válce, co za normalizace a co těsně po revoluci čtěte ve čtvrtečním magazínu MF DNES.

Utratíte za Vánoce víc než loni?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 24. prosince 2008. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 4210
Ano
Ano 1740
,