ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tuzemská ekonomika se probouzí. Proti konci roku stoupla o půl procenta

  • 15
Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí oproti stejnému období minulého roku o půl procenta, meziročně o 0,4 procenta. Růstu pomohly domácnosti i vývoz do zahraničí.

Ekonomika zkraje letoška mezičtvrtletně rostla podobně jako na konci loňského roku. V posledním čtvrtletí roku 2023 totiž česká ekonomika mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta, meziročně o 0,2 procenta.

„K meziročnímu růstu přispěly celkové výdaje na konečnou spotřebu a rostoucí saldo zahraničního obchodu. Naopak pokračoval pokles tvorby hrubého kapitálu,“ komentuje čerstvý odhad statistiků Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ. Dnes zveřejněný odhad ČSÚ detaily vývoje HDP neuvádí.

Domácnosti tahouny ekonomiky také podle analytiků Raiffeisenbank. „Spotřeba domácností je poprvé od roku 2022 tažené růstem reálných mezd. Českou ekonomiku tak opět vymaní z recese, ve které pobývala po většinu předchozího roku,“ vysvětlují ve svém komentáři.

„Přispěly také firmy zvýšenou investiční aktivitou. Úrokové sazby jsou stále ještě poměrně vysoko, nicméně předchozí zvýšení ziskových marží pomohlo vytvořit vlastní kapitál k investování,“ dodává David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Nedosažitelná předcovidová léta

Předcovidovou úroveň se zatím tuzemskému hospodářství překonat nepovedlo. „Tuzemská ekonomika již dvě čtvrtletí po sobě roste, stále však zůstává společně s Finskem jako jediná v EU, která prozatím nedosáhla předpandemické úrovně HDP z konce roku 2019,“ vysvětluje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Důvodem podle něj je propad spotřeby domácností, který v uplynulých letech ekonomiku táhl dolů. „Za tím je zejména fakt, že propad reálných mezd patřil v Česku mezi nejvyšší. Mohou zde však hrát roli i další efekty, například nákupy domácností v zahraniční, které nebyly dostatečně zachycené v oficiálních číslech, či přechod do šedé ekonomiky,“ vysvětluje ekonom.

Analytici nicméně předpokládají, že spotřeba domácností letos už bude růst a potáhne českou ekonomiku po celý letošní rok. Podle analytika ČSOB Dominika Rusinka by celoroční růst HDP měl dosáhnout 1,5 procenta po loňském poklesu 0,2 procenta, prognóza Komerční banky očekává růst 1,4 procenta. Ministerstvo financí v dubnové predikci odhadovalo letošní růst ekonomiky 1,4 procenta, Česká národní banka zveřejní svou novou prognózu ve čtvrtek, kdy také rozhoduje o výši úrokových sazeb.