Greenspan: hrdina, či viník recese?

  • 3
Pozice jednoho z nejmocnějších mužů americké ekonomiky, šéfa centrální banky Fed Alana Greenspana, se zdála po dlouhá léta takřka neotřesitelná. I nyní stačí, když tento guru finančních trhů řekne jediné slovo, a burzy nebo dolar se začnou okamžitě prudce hýbat. V poslední době však sílí hlasy těch, kteří Greenspanovi nemohou přijít na jméno.

Jeho zpravidla domácí kritici mu vytýkají malou aktivitu, která způsobila propad akciových trhů a dostala Spojené státy do krize. Ve světě je Greenspan stále považován takřka za ikonu - svědčí o tom i skutečnost, že Velká Británie ho za zásluhy o stabilitu světové ekonomiky chce pasovat na rytíře.

Alan Greenspan svými rozhodnutími o výši úrokových sazeb v USA ovlivňuje zdraví americké ekonomiky a tím částečně i zbytku celého světa. Je znám svou schopností udržovat trhy i politiky v nejistotě, co skutečně hodlá udělat. Ostatně sám kdysi prohlásil: "Pokud se vám bude někdy zdát, že jsem mluvil příliš srozumitelně, asi jste mě nesprávně pochopili."

Když ekonomika Spojených států ještě před dvěma lety rostla a zdálo se, že růst nikdy neskončí, nikomu příliš nevadilo, že Greenspan není dost konkrétní.

Teď jej kritici obviňují, že nechal příliš nafouknout bublinu na akciových trzích, kdy investoři šíleli po nových technologiích. Několikrát sice varoval před přílišným optimismem a hrozbou inflace, ale úrokové sazby zvýšil - kvůli utlumení růstu podle svých odpůrců příliš pozdě. A tento krok navíc vedl k loňské recesi.

"Jako centrální bankéř si vedl velmi špatně. Byl pasivní a neodhadl, jaká přijde katastrofa, až bublina splaskne," tvrdí James Grant, šéf magazínu Grant's Interest Rate Observer.

Greenspan měl podle Granta a dalších zareagovat rychleji a naléhavěji, jeho jediné vágní varování před "iracionálním růstem" se prý snad ani nedá počítat, a pokles na akciových trzích by pak nebyl zdaleka tak bolestivý. Na tuto kritiku však šéf americké centrální banky odpovídal tak, že jeho úkolem není pomáhat akciovým trhů, ale hlídat inflaci. A to se mu opravdu stále daří.

Ostatně ne všichni teď obracejí kabát a začínají Greenspana kritizovat. Britské ministerstvo financí navrhlo za zásluhy o světovou ekonomiku jeho pasování na rytíře. Britská královna již tento návrh schválila.

Greenspan, kterému vyprší čtvrté čtyřleté období ve funkci v roce 2004 a pak zřejmě odejde do důchodu, se ale nebude moci nechat titulovat sire Alane. Není totiž britským občanem. Za jménem bude moci uvádět zkratku KBE - rytíř britského impéria.